Четв, 18- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Катаклизъм! Близо 500 пчелни семейства измряха в село Свобода

Катаклизъм! Близо 500 пчелни семейства измряха в село Свобода


 

Еко катастрофа се разиграва в добричкото село Свобода. Трагедията е за пчеларите, които се занимават със занаята от десетилетия наред и разчитат предимно на приходите от меда, за да изхранват семействата си. Близо 500 пчелни семейства са измрели само за една нощ. Ден по-рано стопаните ги нахранили и ги оставили в кошерите напълно здрави. В понеделник сутринта заварили нападали насекоми по тревата и пълни кошери с измрели пчели.

Няма пчелар в селото, който да не е пострадал от пчелния мор. Хората подозират натравяне с токсични пестициди. Вече са подали сигнал до Агенцията по безопасност на храните и до земеделската служба в Добрич. Проби не могат да изпратят до специализирана лаборатория, защото такава в България няма. Причината за смъртта на насекомите ще се установява в чужбина за сметка на ощетените пчелари. В момента се прави проверка в село Свобода, за да се установи източника на натравянето.
 
Георги Георгиев е изгубил близо 80% от пчелните семейства в кошерите си. В понеделник сутринта отишъл да види как са пчелите му и дали са събрали мед. Внезапно забелязал, че има страшно много пълзящи пчели около вече умрелите и се шокирал от гледката. Във всички кошери намерил мъртви насекоми.
 
Петър Боянов е друг пчелар, който е претърпял огромни загуби. Средно по 40 кг мед е добил миналата година. Отглежда пчели от 15 години. Сега не знае как да се справи с удара и колко време ще му отнеме да възстанови щетите.
Случаят се разиграва почти по същото време, когато в Областна управа се срещат пчеларите от областта и институциите, за да обединят силите си срещу натравянето на пчелите и масовата им смърт.
Пчеларите споделят, че в много случаи нямат средства за дълги и тежки съдебни дела срещу земеделските производители и техните токсични пестициди. Примиряват се със загубите си, които по думите им досега не са били толкова големи. Сега са категорични, че ще търсят отговорни и виновни.
От кметството твърдят, че при тях не е пристигало писмо или обаждане от земеделците за пръскане на посевите. Практика е първо да бъде уведомявана местната власт, а тя да съобщава на пчеларите да не пускат пчелите си от кошерите в дните, в които се пръска по нивите.
 
За масово измиране на пчели в Североизточна България се говори от няколко години насам. Учени от цял свят се опитват да установят причините за явлението и изреждат теории свързани със замърсяването на въздуха, с отровните химии, с които пръскат земеделците и дори с цигарения дим от пушачите. В някои китайски и вече японски провинции природата е осакатена заради липсата на пчели. Там дърветата и почвата не раждат плодове и зеленчуци, ако работни бригади не опрашат на ръка цветовете им. Стотици човешки „пчели” се катерят по дърветата в Азия ежегодно с малки вързопчета и дълги пръчки, към чиито краища са прикрепени перца. Потапят перцата в прашеца във вързопчетата и обработват цвят по цвят. Дали ни очаква същата еко катастрофа и в България се питат пчеларите и негодуват срещу нехайството на държавата.
 
Снимка: www.disclosurenewsonline.comВземи линк:

Коментирайте и Вие