Сряда, 21- ви Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Краят на приказката "Албена"

Краят на приказката "Албена"


 

Конфликт между мениджъри раздира курорта, който дълги години печелеше доверието на борсовите инвеститори със спокойствие и последователност.

"Раз, два, три - багажа събери!" е реклама на морския курорт "Албена", която се въртеше по радиото в края на 90-те, малко след приватизацията му. Сега призивът отново е актуален, само че е адресиран към един определен човек, и то съвсем не с покана да отдъхва на някой шезлонг. След 35 години в управлението на дружеството финансовият му директор и непряк, но крупен негов съсобственик, Ивелина Грозева, е заставена да напусне от другия важен фактор в ръководството - изпълнителния директор Красимир Станев. Той контролира и "Албена холдинг", някогашното работническо-мениджърско дружество (РМД), което е мажоритарният акционер в публичната курортна компания.

На мястото на обичайните при такива обстоятелства благодарности за свършената работа от соца досега към дамата летят обвинения, че едва ли не иска да разпарчетоса елитния курорт "Албена" и да го превърне в онова кресливо и неугледно място, което са "Слънчев бряг" и "Златни пясъци" по Южното Черноморие. Или поне това е трактовката на Станев, застъпена на общото събрание на акционерите на "Албена холдинг". Същевременно гледната точка на Грозева е, че тя води битка за повече права за малките собственици на дялове в РМД-то. В момента структурата на контрол е такава, че ръководството може да парира всеки опит за различно мислене и почти еднолично да решава какво ще се прави с печалбите - дали ще се разпределят като дивидент или не.

Конфликт като този от кухнята на "Албена" не е нещо необичайно за корпоративния свят, но не може да остане незабелязан по няколко причини. Основната е, че компанията досега се считаше за оазис на стабилното корпоративно управление на Българската фондова борса. Пазарната му капитализация от около 200 млн. лв. е до голяма степен отражение на дълго градените усещане за визия, добър имидж и доверие у инвеститорите. И по ирония като страна в неясно от какво точно породения мениджърски конфликт влиза един от най-големите институционални инвеститори - пенсионната компания "Доверие". Дневният ред на предстоящото общо събрание на "Албена" предвижда мястото на Грозева в борда да бъде заето от свързана с пенсионното дружество, което ще бъде представлявано от председателя на съвета на директорите на "Доверие" Даниела Петкова. Стъпката е много необичайна в практиката на големия институционален инвеститор и може да се тълкува като опит за овладяване на ситуацията, преди да е излязла от контрол. Което е втори повод за внимание, още повече че събитията са в зародиш и развръзката предстои.

Причина или следствие

За разрива в отношенията между дългогодишния тандем Красимир Станев, който е лицето на "Албена", и Ивелина Грозева, която бе дясната му ръка в сянка, говори протоколът от общото събрание на "Албена холдинг", проведено на 7 март тази година. Това е някогашното РМД "Албена 2000", създадено преди 20 години, за да участва в приватизацията и управлението на курорта и което в момента държи дял от 54% в публичното дружество. На извънредното заседание акционерите отстраняват Грозева от Съвета на директорите на "Албена холдинг". Мотивът е "диаметрално противоречива концепция за развитие на дружеството".

От цитираните в протокола изказвания става ясно и каква е въпросната концепция - притежателите на привилегировани акции без право на глас в общото събрание (каквито са почти половината от всичките в холдинга) да получат пряк достъп до акциите на "Албена" АД, пропорционално на участието им. При сегашната структура те се явяват акционери в акционера на "Албена", което ги прави инвеститори в непублично дружество, без възможност да продадат дяловете си и без възможност да получават пряко дивиденти от "Албена" - а да стигнат пари до тях, трябва и самото "Албена холдинг" да реши да им ги разпредели. Привилегированите акции обаче не им дават никакви права при вземането на решения в групата, докато обикновените са под контрола на Станев и семейството му. За целта Грозева предлага да се направи преструктуриране на дружеството чрез отделяне. Самата тя е лично заинтересована това да се случи, тъй като държи 19.6% от капитала на холдинга, по-голямата част чрез привилегировани акции.

Предложението й за преструктуриране е отхвърлено от мнозинството гласимащи в общото събрание, но очевидно е разбунило и други малки акционери, защото все пак на събранието се гласува промяна на режима, който вече дава възможност на притежателите на привилегировани акции да ги продадат на трети лица. Потърсена с молба да разясни намеренията си, Ивелина Грозева каза за "Капитал", че в тези си действия има подкрепата на 33% от акционерите в РМД-то.

"Аз като един от основателите на "Албена холдинг" - мажоритарният собственик на различните бизнеси и компании под марката "Албена", бих искала да имам възможността по всяко време да разполагам със своя дял по адекватен и ликвиден начин. Затова смятам, че всички акционери в "Албена холдинг" трябва да могат да упражняват свободно и независимо от мениджърите и мажоритарните акционери правата върху собствените си акции. Освен мен има и други големи и малки акционери, над 33% от капитала на дружеството, които се интересуват от тези въпроси. Точно това мое разбиране мотивира предложенията ми на общото събрание на "Албена холдинг" особено заради изключително рестриктивния устав, който сериозно ограничаваше правата на акционерите."

Според Красимир Станев всеки акционер в дружеството е свободен да отстоява правата си, стига да не накърнява правата на останалите. В телефонен разговор той обясни, че основното му притеснение е свързано с евентуалната загуба на контрол върху "Албена". Такъв бе граден съвсем целенасочено, като през 2009 г. "Албена холдинг" изтегли 7.5 млн. лв. банков заем, за да изкупува от борсата акции на "Албена" и така успя да окрупни мажоритарен пакет от 46% на 54%. По думите на Станев това ще даде силна позиция на холдинга, в случай че се появи стратегически инвеститор, който да пожелае да се включи в развитието на курорта. На този етап такъв все още нямало.

Помирението - невъзможно

Предложението за преструктуриране в групата явно не е единственото "прегрешение" на Грозева, защото санкцията за него никак не съответства по размер. Освен изваждането й от ръководството на "Албена холдинг" тя е отстранена и от управата на "Албена инвест холдинг", а през април предстои освобождаването й и от "Албена" АД. Видно от публични документи, тя има различно виждане от Станев и по въпроса с разпределянието на дивиденти. На събранието през март Грозева се опитва, но без успех, да наложи в "Албена холдинг" задължително разпределяне на 40% от печалбата сред акционерите, вместо да се трупат пари по банкови сметки на дружеството. Така например за 2015 г. компанията има 926 хил. лв. печалба, от която 385 хил. лв. биха могли да се изплатят на акционерите. И това обаче не изглежда да е капката, преляла чашата на търпението. Всъщност действията й от последните месеци изглеждат по-скоро като следствие на започналия конфликт, а не като причина за него.

Питан директно за истинската причина за раздора, 63-годишният Красимир Станев изневери на джентълменското поведение, като каза: "Това, че стигаме пенсионна възраст и сме решили да осребрим нашето участие, не е причина да изоставяме начина, по който сме развивали "Албена". Той уточни, че проблемите между двамата са се появили преди 4 - 5 месеца и че възможност за помиряване има. "Всичко зависи от нея. Тя трябва да си промени политиката и визията за "Албена". Аз не мога да направя компромис", отсече Станев.

"Аз твърдо вярвам в бъдещето на "Албена" и свързаните с нея дружества като единен бизнес и по никакъв начин не предлагам неговото разделянe. Смятам, че моите предложения на ниво "Албена холдинг" доведоха до по-голяма свобода и до по-висока стойност за акциите на всички хора и институции, инвестирали в дружествата във и около "Албена", настоя Грозева в писмо до "Капитал". "Донякъде съм изненадана от действията, предприети напоследък от основния акционер по отношение на промяна в управленския екип. Аз участвам в създаването на "Албена холдинг" от самото начало и заедно с колегите от мениджърския екип успяхме да постигнем уникално развитие на бизнеса, което е в полза на всички акционери и представлява пример за туризма и свързаните с това дейности в България. Понякога обаче настъпват моменти, в които основните мениджъри имат различно виждане за бъдещото развитие на групата, както и за ефективността на използваните ресурси в нея, за което съм сезирала органите на управление", обяснява Грозева.

Четейки внимателно думите й за "сезиране" и вземайки предвид ключовата й позиция като финансов директор на група, която развива сериозни инвестиционни проекти за милиони левове, може да се предположи, че Грозева, визира някакви конкретни случки и действия, които засега остават за вътрешнофирмена консумация. Какво точно е породило този разрив на близки партньори, които заедно са развивали една компания в продължение на близо 20 години, не е ясно, но едва ли това е просто разминаване в идеите им за развитие. Колко взривоопасно е станало обаче можем да съдим по безпрецедентната за "Доверие" стъпка директно да прати свой представител в борда на дружество, в което инвестира. По закон самата пенсионна компания или нейните управляващи нямат право да са в управлението на компании, в които фондовете й инвестират, като вероятно затова в борда на "Албена" се предвижда да влезе друго дружество под шапката на мажоритарния собственик на "Доверие" - Vienna Insurnce Group.

Изненадващият балансьор

На 28 април в хотел "Фламинго гранд" в Добрич е свикано извънредно общо събрание на "Албена", на което ще се гласува влизането на "Ди Ви консултинг" в съвета на директорите на мястото на Грозева. Дружеството е свързано с пенсионно-осигурителната компания "Доверие" чрез собственика си "Ти Би Ай Ейч файненшъл сървисиз груп", Нидерландия. Фондовете на "Доверие" инвестират в акции на "Албена", като участието им е миноритарно, около 5%. (виж схемата).

"Нашият Съвет на директорите покани лично госпожа Даниела Петкова, тя прие и в крайна сметка за мен това е един много добър знак за всякакви инвеститори, които биха се заинтересували от "Албена", обясни предисторията на номинацията Красимир Станев.

Петкова потвърди пред "Капитал", че се е отзовала на покана и подчерта, че не гледа на участието в борда като на дългосрочен ангажимент. "Не е обичайно за нас. Получавали сме много такива предложения и сме отказвали, но "Албена" е едно от малкото дружества в портфейли ни от българските и решихме, че след като имат нужда, няма причина да откажем". На въпрос дали това е продиктувано от притеснение, че раздорът между главните мениджъри на дружеството може да се отрази върху резултатите му, Петкова отговори: "Винаги когато има противоречия между акционери, ние като миноритарни акционери се тревожим докъде могат да стигнат те и дали няма да навредят на дружеството, в което имаме инвестиции. Надяваме се нашето присъствие там да доведе до стабилност и регулиране на тези проблеми, чието естество в дълбочина аз не знам, но очевидно има някакво противоречие. Доколкото сме независима страна, имаме единствен интерес дружеството да се развива добре. Надяваме се на две неща: първо, тези противоречия да бъдат изгладени и, второ, в момента, в който тези противоречия отшумят, ние може би ще обмислим нашето присъствие. Засега искаме да сме гарант на спокойствие."

Спокойствието, като че ли бе сред чертите, които отличаваха "Албена" от всички останали дружества на фондовата борса през последните години и го правят привлекателно за инвеститори от всякакъв калибър. Въпреки проблемите в туризма, слабите сезони и дори природните бедствия, които сполетяха курорта през последните години, дружеството остана емблема в сектора като компания, която предлага луксозен продукт на най-платежоспособните туристи по българското Черноморие. Приходите й за миналата година надхвърлят 76 млн. лв., а печалбата - 9.5 млн. лв. (виж таблицата). Активите му са за над половин милиард лева, като освен хотели и ваканционни съоръжения в тях влизат балнеолечебни комплекси, инфраструктура, овощни градини и селскостопанско производство, чиято цел е да снабдява с пресни продукти кухните в курорта. В момента "Албена" строи нов 5-звезден хотел с 240 стаи, който трябва да бъде завършен догодина. По сумите на Красимир Станев заложените за тази година инвестиции са за около 18 млн. лв. Очакванията са това лято де бъде много силно за българските курорти, като за "Албена" ранните продажби са с 25- 30% по-добри от миналогодишните.

Това са все фактори, които могат да радват инвеститорите, но една мениджърска война много бързо може да засенчи корпоративното щастие.

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2016/04/01/2734564_kraiat_na_prikazkata_albena/?sp=1#storystart
Снимка: www.capital.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие