Вторник, 20- ти Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Кукерски игри, хамкане и прескачане на огън пред часовниковата кула в Добрич

Кукерски игри, хамкане и прескачане на огън пред часовниковата кула в Добрич


 

И тази година Община град Добрич и Регионален исторически музей – Добрич канят гражданите и гостите на града на 13 март /неделя/ от 16.00 ч. в АЕМО „Стария Добрич“ пред Часовниковата кула, за да отбележим заедно Сирни заговезни - един от празниците, които не само ни връщат към корените ни, но и ни карат периодично да осъзнаваме връзката си със земята и природата, а също и с общността, към която принадлежим. На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос.  „Ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви" (Мат. 6:14 – 15). От друга страна Сирни заговезни е едно от най-игривите и безгрижни народни празненства преди дългите и строги великденски пости - аналогично на карнавала в западния християнски свят.
В Добруджа денят се празнува тържествено. На този ден се извършват редица обредни действия – кукерски игри, искане на прошка, хамкане, хвърляне на стрели, прескачане на огън, сирнишко хоро.
В празника ще вземат участие Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов, хореограф Христо Христов и музикален ръководител Живко Желев и Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов, хореограф Христо Христов и пом.-ръководител Ирина Господинова.
Снимка: www.dobrich.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие