Пон, 26- ти Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
МВР шефове поголовно лъжат за броя на престъпленията, не изпълняват заповед на Бъчварова

МВР шефове поголовно лъжат за броя на престъпленията, не изпълняват заповед на Бъчварова


 

МВР шефове поголовно лъжат със статистиката на регистрираните престъпления, съобщиха за Фрог нюз източници от ведомството. Вътрешният министър Румяна Бъчварова е въвела със заповед нова методика за отчитането им още през септември м. г., но началниците изобщо не я изпълняват. Целта е да се укрият истинските размери на престъпността в България.
Изискването за нов ред при регистриране на сигнали на граждани е наложено от Бъчварова след събитията в Гърмен. Със заповед № 8121з-1050/02.09.2015 г. тя иска във всички районни управления вече да се попълва специална бланка с т. нар. специален „ЗМ” номер. Той би трябвало да се въведе директно в националната полицейска статистика. Идеята на промяната е да не се укриват престъпления. Полицейските началници, обаче масово си затварят очите и продължават да действат по старите правила, като върху сигналите на гражданите директно слагат входящи номера. Те, обаче не се „отразяват” в новата система и по този начин крайната цифра на регистрираните престъпления става драстично по-малка от реалната.

 

Изводът ясно прозира от отговор на Румяна Бъчварова, който е дала до депутата Светослав Белемезов. В него се казва, че за периода от 1.09. 2015 г. до 29.02. 2016 г. в СДВР не е регистрирано нито едно престъпление по новия ред, въпреки, че заповедта е в сила. ОДМВР-Монтана също няма заведени такива сигнали на граждани, а в Кърджали и Добрич има записани по-малко от 10 престъпления. Други полицейски структури в страната като Пазарджик, София-област и Търговище имали също изненадващо малко сигнали-съответно 34, 74 и 79. 

Така в официално изнесените данни на МВР през 2015 г. е отчетен спад на общата престъпност с около 6% спрямо 2014 г., като при грабежите е отчетен спад от близо 18,8 на сто. При кражбите пък спадът е от 14,4%. Бъчварова се видя принудена да признае в парламента, че за цялото четвърто тримесечие на 2015 г. битовата престъпност не се завежда с номер и не се отчита в националната полицейска статистика. Нито един полицейски шеф не наказан до този момент за това, че не изпълнява министерската заповед и така се манипулират данните за извършените престъпления.   https://frognews.bg/news_109303/Samo-vav-Frog-MVR-shefove-pogolovno-lajat-za-broia-na-prestapleniiata-ne-izpalniavat-zapoved-na-Bachvarova/
Снимка: dobrich24Вземи линк:

Коментирайте и Вие