Пон, 26- ти Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Националният комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война одобри Националния план за 2016 г.

Националният комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война одобри Националния план за 2016 г.


 

Националният план за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея (2014 – 2018 г.) през 2016 г. беше одобрен по време на заседание на Националния комитет, което се проведе под председателството на министъра на отбраната Николай Ненчев днес, 20 април. 

„Първата световна война е едно от най-големите исторически събития през 20-ти век за Европа и европейските народи с безброй примери на героизъм, доблест, чест и уважение към противника. За България участието в тази война е най-голямото военно усилие в историята ни, с най-многобройна армия и най-голям брой жертви“. Това каза министър Ненчев при откриването на заседанието, в което участваха постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов, председателят на парламентарната Комисия по отбрана Михо Михов и началникът на Военната академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев. На срещата присъстваха също областни управители, представители на военно-родолюбивите организации в страната и на медийните партньори Българска национална телевизия и Българско национално радио.

В експозето си постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев очерта основните моменти в честванията до края на тази година. Той уточни, че акцентът в отбелязването на годишнината през 2016 г. ще бъде поставен върху 100-годишнината от освобождението на Южна и Северна Добруджа – Тутраканска и Добричка епопеи, както и битката при Каймакчалан, Македония.
Снимка: http://www.mod.bg/bg/#!pPВземи линк:

Коментирайте и Вие