Четв, 19- ти Септ.
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Петък 13-и е. Ден на бедите!

Петък 13-и е. Ден на бедите!


 

Днес суеверните трябва повечко да внимават, защото зад всеки ъгъл дебне опасност или лош късмет. На числото 13 му няма нищо, докато не се слее с любимия ни край на работната седмица и не се превърне във фатално. На днешната дата хиляди хора по света онемяват от страх, че ще им се случи нещо гадно. Едни отказват да пътуват и се затварят в домовете си, други изпадат в паника, трети замразяват плановете си до идването на следващия ден.

В САЩ на „черен петък“ се губят близо 900 милиона долара заради нежеланието на хората да правят покупки и да сключват сделки като купуването на жилище, например. Според Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина на петък 13-и около 21 милиона американци полудяват от страх да не се сбъднат суеверията им. Дори в мегаполиси като Ню Йорк могат да бъдат забелязани хора, които скачат по три пъти щом видят черна котка или плюят зад гърба си, ако минат под стълба. В картите Таро онази под №13 вещае смърт!

Paraskevi dekatria phobia се нарича страхът от фаталния петък. И всичко започнало в Древния Рим, където се събирали вещици и магьосници в групи по 12 члена. Обявявали 13-ия за Дявола. Нумеролозите са убедени, че 13 е заредено с негативен заряд заради факта, че е излишно – годината има 12 месеца, 12 са и зодиите. Също 12 са били и апостолите на Исус.

Небостъргачи пропускат умишлено 13-и етаж в строителните си планове. Някои от най-големите летища в света нямат 13-а писта. Историята сочи, че имената на някои от най-кръвожадните убийци имат по 13 букви в имената си.
Снимка: svetovnizagadki.com



Вземи линк:

Коментирайте и Вие