Вторник, 20- ти Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Разшириха защитената зона около Каварна и Дуранкулак

Разшириха защитената зона около Каварна и Дуранкулак


 

Създадена е нова защитена зона за опазване на дивите птици "Било". Тя ще се разпростира между територията на общините Генерал Тошево, Шабла и Каварна.

По решение на правителството тя ще е с обща площ 8 620,61 хектара. С нови 5289 хектара ще се увеличи вече съществуващата зона "Калиакра" в списъка на защитените зони за опазване на дивите птици.С новите наредби мрежата от защитени зони за птиците става 22,7% от територията на страната при 22,6% сега, а общото покритие на мрежата Натура 2000 в България се увеличава на 34,4 процента.

Тази стъпка е важна, защото в посочените райони има множество перки, които застрашават съществуването на ценни и изчезващи видове птици.
На 17 октомври страната ни бе съдена заради разрешения за строителство на вятърни турбини в района на Калиакра на пътя на миграционните потоци на застрашени видове. Тогава стана ясно, че мащабен вятърен парк "СМИН" в близост до Дуранкулашко езеро, където зимуват множество цедки видове птици застрашава сериозно популацията на защитените пернати.

Снимка: birdinglodge.comВземи линк:

Коментирайте и Вие