Пон, 26- ти Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Родителите на загиналата във влака "София-Кардам" Валерия с наградата за дарителство

Родителите на загиналата във влака "София-Кардам" Валерия с наградата за дарителство


 

Родителите на загиналата Валерия във влака – убиец София-Кардам – Софка и Жельо Желеви, получиха наградата за дарителство на името на „Евлогий и Христо Георгиеви”. Номинацията за семейство Желеви бе издигната и защитена от ректора на Софийски университет „Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков. „Ние дарихме скръбта си. Превърнахме сълзите си в детски и младежки усмивки,” каза през сълзи Софка Дойнова при получаването на статуетката.
Семейство Желеви получи държавно обезщетение за загиналата си дъщеря в размер на 200 000 лева. Това се случи през 2014 г., а тогава Софка Дойнова заяви следното: „От това дело ние получихме парично обзщетение, което оцени дъщеря ни на 200 000 лева. Ни най-малко това е сумата, ни най-малко някой може да ми каже колко струва животът на дъщеря ми. В знак на протест срещу съдебната ни система и срещу бездушието на съдебните състави решихме да дарим цялата сума на местата в Добрич, където дъщеря ни е учила. Другата цел на моето дарение е да запази паметта на дъщеря ми. По този начин аз смятам, че правя нещо за нея. Всеки родител прави най-доброто за детето си. На мен се падна незавидната участ да го направя по този начин.”
Сумата бе поделена между 5-те учебни заведения, където е била възпитавана и се е обучавала Валерия: Детска ясла „Пролет” в Добрич, Целодневна детска градина №18 „Дора Габе” в Добрич, училище „Св. Климент Охридски” в Добрич, Хуманитарната гимназия в Добрич и Софийски университет, където Валерия бе студентка във факултета по химия и фармация. Именно там са разпределени 80 000 лева за разкриване на нови лаборатории, частично или изцяло оборудвани със средствата от дарението.
В детска ясла „Пролет" бе открит кът за игра, обновен със средства, дарени от семейството на Валерия Желева. Закупени са 7 нови съоръжения за игра на двора - клатушки, пързалки, люлки.
В Хуманитарната гимназия бе открит нов чуждоезиков кабинет, благодарение на дарението от 30 000 лева, направено от семейство Желеви. За кабинета са закупени интерактивна дъска, проектор, лаптоп, телевизор, система за домашно кино, нови единични чинове. За други катедри са доставени лаптопи и проектори. В новия кабинет е обособен кът, който винаги ще напомня за Валерия.
 
Валерия Желева завинаги остана на 20 години. От нея са останали само снимки. Родителите й са събрали всичките й снимки, още от бебенце, и са ги поставили в голяма рамка. Останала е и една почерняла от огъня кутия за бижута. Обгорелият сребърен накит е подарък от приятеля й за рождения й ден. В кутията са и почернелите от пожара сребърни гривни. Валерия много обичала сребърни бижута.
На 11 февруари 2008 г. Валерия навършила 20 години. Била студентка втори курс в Химическия факултет на Софийски университет. Мечтаела да се занимава с фармацевтична химия. Решила да си дойде в Добрич, за да отпразнува рождения си ден и с родителите си.
Споменът на майката за фаталния ден: „Сутринта станах рано, за да й приготвя любимата закуска, а баща й тръгна да я посрещне на гарата. И до ден днешен не мога да си обясня, защо тогава не си пуснах телевизора. По едно време се връща баща й. Беше ядосан, че Валерия не си вдига телефона”. На гарата в Добрич нямало никого. Един полицай обяснил на бащата, че във влака имало някакво пожарче, а пътниците са прехвърлени в друг влак и ще пристигнат по-късно. Двамата родители отново отиват на гарата около 10 часа. Там за пръв път научават, че май имало жертви от пожара. Първо чули за четири. Оцелелите пристигнали на гарата в Добрич. Всички слезли, но Валерия не била сред тях. Чрез сестра й Живка се свързали с БДЖ и научили, че Валерия е пътувала в 5-о купе, на 1-во легло. Пожарът е станал в 6-о купе на кушет – вагона. След като Валерия продължава да не вдига телефоните си, около 13 часа черни мисли връхлитат родителите. Веднага заминали за Плевен, където били жертвите и пострадалите. Разпознали останките на момичето по фотоапарата и рамките на очилата й. Това били единствените запазени вещи. Стоматологичният статус потвърдил страшния факт – Валерия е мъртва.
При пожара във влака София – Кардам загинаха девет души. Виновни няма. Всички служители на БДЖ получиха условни присъди.
Снимка: www.monitor.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие