Петък, 23- ти Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Румъния вкара в затвора българин и бивши министри за шпионаж

Румъния вкара в затвора българин и бивши министри за шпионаж


 

Румъния. Икономически шпионаж тикна двама бивши министри и четирима консултанти в затвора. Признатите за виновни са следяли изкъсо и са оказвали натиск върху приватизацията на държавни румънски предприятия между 2005 и 2006 г. Помагачите на министрите работели към клона за инвестиционно банкиране Credit Suisse First Boston. Един от тях е и българинът Стамен Станчев. Неговото наказание е 11 години лишаване от свобода. Според доказателствата на прокуратурата Станчев е бил тартор на престъпна групировка.

Освен нашенеца в зандана влизат и ексминистъра на икономиката Кодрут Серес. Той ще лежи на топло в продължение на 6 години за издаване на поверителна информация. Заради съучастничество 5 години зад решетките ще прекара и бившият министър на телекомуникациите Жолт Наги.

Ексминистрите са били хванати да предават секретна информация на банка „Креди Сюис фърст Бостън”, която е извършвала консултациите за приватизацията на електроразпределителното дружество Electrica Muntenia Sud и самолетния производител Avioane Craiova. Бившите шефове на държавни ведомства са си позволили и да изложат на борсата пакет акции на компания Romtelecom.
Снимка: fmplus.netВземи линк:

Коментирайте и Вие