Петък, 23- ти Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Само 10% от производителите на хляб спазват стандарта

Само 10% от производителите на хляб спазват стандарта


 

От 650 производители на насъщния само 77 спазват утвърдения стандарт „България“. Това обявиха от Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари у нас. Експертите припомнят, че стандарта не е задължителен и фирмите имат право да избират как да работят.

Производителите, които се придържат към стандарта работят при завишени критерии и подлежат на специални процедури и проверки. За да пуснат стоката си на пазара първо трябва да я предоставят за оценяване от агенцията по безопасност на храните. Браншовата камара изтъква, че големите производители на самун се придържат към стандарта, но се намират и малки пекарни, които отговарят на необходимите изисквания за качество и техника на работа.

От 2011 г. сертификати се издават за различните видове хляб „Добруджа”, „Бял” и „Типов”. Теглото на най-добрия хляб, който може да се намери в магазините варира между 500, 650 и 830 грама. Годен е за консумация само 2 денонощия. Специалистите предупреждават, че срок за годност, който надвишава 48 часа е доказателство за наличие на консерванти в тестото.

Производители предупреждават, че ако не се повиши цената на хляба ще има фалирали до средата на следващата година. От бранша обаче успокояват, че завишаване на цените скоро няма да има.
Снимка: www.kulinarno-joana.comВземи линк:

Коментирайте и Вие