Вторник, 20- ти Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Шабла иска запазване на биваците край морето

Шабла иска запазване на биваците край морето


 

Зоните за бивакуване по най-северните части на нашето Черноморие да бъдат запазени. Такова становище ще изпрати кметът на община Шабла Мариян Жечев до министър Николина Ангелкова в посочения от нея срок за обсъждане на проектопромените в Закона за туризма /ЗТ/.

Подобно на приетите от парламента корекции в Закона за устройството на черноморското крайбрежие и текстовете в ЗТ слагат кръст на възможностите за дива почивка, като въвеждат санкции за дръзналите да опънат палатки край морския бряг извън къмпингите. Проблемът е, че по дългото над 100 км, живописно и съхранено от строителния бум добруджанско крайбрежие има само един категоризиран къмпинг - "Космос" в най-северното ни селище Дуранкулак.

Мераклиите да почиват с каравани и на палатки там, в райския за сърфистите Крапец, по скалите на Тюленово и до широката ивица в Шабла обаче са много повече от местата в законния обект. Освен българи и румънци, интерес към този вид летни почивки проявяват немци, французи, поляци, чехи. За да има ред и чистота, от средата на август миналата година община Шабла единствена у нас регламентира бивакуването. С решение на общинския съвет на площ от 195 дка бяха маркирани 4 бивака, снабдени с химически тоалетни и съдове за смет - в Дуранкулак, Крапец, Езерец и Тюленово. Разполагането на палатка и каравана в тези зони става срещу социална такса от 2 лв. за 10 кв. "Макар че бе въведен месец преди края на сезона, този модел се хареса на туристите. Всички разходи за поддръжка са за сметка на шабленци, но и нас биваците ни устройват, защото въведохме правила за ползване, без да се гонят хората", коментира Жечев. И той, и представители на туристическия бранш от региона, са категорични, че държавата трябва да стимулира създаването на законни къмпинги, защото този вид почивки стават все по-популярни в Европа и света. Местните хора посочват и конкретните стъпки - облекчаване на процедурата за категоризация на къмпинги и изграждането на инфраструктура до подходящите терени, голяма част от които са със статут на горски фонд под контрола на земеделското министерство.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5362287
Снимка: cache1.trud.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие