Сряда, 21- ви Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Шабленският фар бе включен в изложбата „Европейското преоткриване на Черно море. Френски страници"

Шабленският фар бе включен в изложбата „Европейското преоткриване на Черно море. Френски страници"


 

Шабленският фар бе включен в изложбата „Европейското преоткриване на Черно море. Френски страници", която бе експонирана в Париж. Изложбата бе организирана от Българското посолство в Париж, Дипломатическия институт на МВнР, Българския културен институт в Париж, в сътрудничество с Международния търговски и културен център ГЕОПАН, Бургас. Тя получи подкрепата и на редица български черноморски общини, сред които и Шабла. Експозицията с богат илюстративен материал (стари географски и морски карти на френската картографска школа, дневници на пътешественици и дипломати, снимки) бе представена пред парижка публика в навечерието на 3 март и остана изложена до края на миналата седмица. С участието си в проекта нашата община сложи начало на честванията на 160 години от издигането на фара при нос Шабла.

Въпреки че историците спорят откога има навигационно съоръжение на нашия бряг (аналите и документални източници упоменават „огъня на Шабла“ още в началото на XVIII век), днешната постройка има точна възраст – тя е открита на 27 юли 1856 г. Фарът е построен благодарение на активността на французина М. Мишел, който от 1885 година е директор на фаровете в Отоманската империя. След обявяването на независимостта на България през 1908 г. шабленският фар заедно с останалите български фарове минава под грижата на Българската държава.

Фарът при Шабла е най-старият и достолепен по българското крайбрежие. Осмоъгълната кула в бяло и червено се издига на 32 метра височина,  а светлинният сигнал, който излъчва, е с периодичност 25 s и се вижда на далечина 17 мили.
Снимка: www.shabla.infoВземи линк:

Коментирайте и Вие