Вторник, 20- ти Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Сваленият барелеф на Списаревски изплаши добричлии от кражба

Сваленият барелеф на Списаревски изплаши добричлии от кражба


 

Барелефът на капитан Димитър Списаревски е свален за ремонт, а не е откраднат, както помислиха голяма част от гражданите на Добрич. Това заяви Дияна Борисова, директор на Дирекция „Хуманитарни дейности” в община Добрич. По думите й стана ясно, че барелефът е бил поставен върху мраморна плоча с дефект. От малка пукнатина в плочата, с течение на времето проблемът се задълбочил и започнал да заплашва здравината на бронзовото изображение.

Борисова изтъкна, че плочата ще бъде реставрирана заради голямата й историческа и културна стойност. Тя увери, че до 20 декември войнишкият паметник ще бъде върнат на мястото си, за да бъде направено поклонението по повод 70-ата годишнина от гибелта на капитан Списаревски. Директорката разкри, че на 19 и 20 декември в залата на общината ще бъде излъчен филм, посветен на Адела Пеева „В търсене на Списаревски”

Поручик Димитър Списаревски е роден на 19 юли 1916 година в Добрич и загива по време на първия си боен полет на 20 декември 1943 г. в бомбардировките над София по време на Втората световна война. Със своя германски изтребител „Месершмит" успява да предотврати атака и сваля американски бомбардировач Б-24. Посмъртно е награден с „Кръст за храброст" и едва тогава получава чин капитан. Погребан е в Централните софийски гробища, Алеята на летците.
Снимка: edinzavet.files.wordpress.comВземи линк:

Коментирайте и Вие