Вторник, 20- ти Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Учителка пише „Йофкоф“, след забележка се коригира - „Йовкоф“

Учителка пише „Йофкоф“, след забележка се коригира - „Йовкоф“


 

Преподавателка в смесен клас в основно училище в Кърджалийско пише „ЙоФкоФ". След забележка, че „името на класика на българската литература е сбъркано и вместо „Ф" трябва да се пише „В", младата висшистка взима гъбата и тебешира и коригира на дъската - „ЙоВкоФ".
Това разкри пред дългогодишен образователен инспектор. Случаят „Йордан Йовков мъчи млада учителка" е отпреди години в основно училище, което се намира в населено място между Кърджали и Ардино. Учителката била с двумесечен стаж. Завършила висшето си образование и заела неатрактивна бройка в селото - поверили й една от слетите паралелки.
„Младите учители идват неподготвени в системата на образованието, а част от тях дори не знаят добре български", тези констатации направи два дни след посещение в Кърджали синдикалният лидер на учителите Янка Такева. "Имаме претенции към 90% от учителите, които излизат от университетите, особено от Шуменския университет, където излизайки учителите не знаят български. По закон и по конституция, официалният език, на който се държат матурите, е български. Не може да обясняваме българска история, география, литература на турски език", каза пред журналисти в Шумен Янка Такева. Тя добави, че висшите учебни заведения в цялата страна работят по стари програми за подготовка на учители и така кадрите, които излизат от тях не са подготвени за работа в школата.
200 делегати от Кърджалийска област ще вземат участие в Националния учителски събор на 19 юни в столичната „Арена Армеец", организиран от МОН и учителските синдикати.
„Сред тях има представители от всички училища, детски градини и обслужващи звена от региона. Решението кои учители да пътуват е на педагогическия съвет в съответното учебно заведение", уточни Гроздан Колев, началник на РИО Кърджали.
Както вече писа, целта на събора е отваряне на образователната система към потребностите на обществото и повишаване на общественото признание на учителската професия. В програмата е предвидено приемане на харта на българския учител и представяне новите и основни моменти от държавните образователни стандарти.

http://www.rodopi24.com/news/8056/uchitelka-pishe-yofkof-sled-zabelejka-se-korigira-yovkof
Снимка: www.rodopi24.comВземи линк:

Коментирайте и Вие