Четв, 18- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Свят
Украйна пред нови президентски избори

Украйна пред нови президентски избори


 

Хиляди украинци се събраха на централните площади в Киев, за да поискат оставката на държавния глава Виктор Янукович снощи. Демонстрантите на недоволство обявиха, че организират национално шествие и ще блокират достъпа на управниците до държавните институции в най-скоро време.

Президентът призова за мирни протести и се обърна към полицията с молба за спазването на закона. Янукович посъветва протестиращите да изчакат следващите избори и изтъкна, че правителството не се е съгласило да присъедини страната към Европейския съюз само, за да предпази населението. Той подчерта, че националните интереси трябва да се бранят на всяка цена.

Върховната Рада на Украйна провежда днес извънредно заседание, за да реши дали да бъдат наказани всички, които са наредили на „Беркут“ да разпръснат протест на 30 ноември. На събранието ще се разглеждат оставката на кабинета, провеждането на предсрочни избори и извеждането на Юлия Тимошенко от затвора.

Близо 10 младежи са били арестувани заради предизвикването на безредици и сблъсъци с органите на реда по улица "Банковая" в Киев. Истерията и напрежението в Киев са ескалирали до масови мелета. 90 униформени са били приети в болници със сериозни наранявания. Блюстителите на реда пострадали, докато се опитвали да опазят обществения ред.

Властите в Украйна все още се въздържат от обявяването на извънредно положение. Днес президентът заминава на официална визита в Китай. Демонстранти са окупирали правителствените сгради в Киев и изразяват готовност да проведат вот на недоверие срещу кабинета.

„Има опасност от неизплащане на пенсии и социални помощи, защото правителството не може да върши нормално задълженията си.“ Това заяви премиерът Микола Азаров. Според него Украйна е в навечерието на държавен преврат.
Снимка: static2.businessinsider.comВземи линк:

Коментирайте и Вие