Пон, 26- ти Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
ВКС осъди „Литекс Пропърти” да върне на държавата 16 имота край Шабла

ВКС осъди „Литекс Пропърти” да върне на държавата 16 имота край Шабла


 

ВКС се произнесе с решение по съдебния спор между Държавата и „Литекс пропърти” ЕАД за имоти в гр. Шабла
 
С решение № 57/6.07.2016 г., постановено по гр.д. № 5932/2015 г., Върховният касационен съд отменя решение № 121 /15.07.2015г. постановено по гр.д. № 620/2014г. на Варненски апелативен съд в частта, с която е отхвърлен предявения от Държавата против „Литекс пропърти” ЕАД иск за собственост, както и в частта за разноските.
Върховният касационен съд признава за установено по отношение на „Литекс Пропътри” ЕАД, че Държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, чрез Областния управител на област Добрич, е собственик на поземлени имоти по кадастралната карта на гр. Шабла, които съставляват публична държавна собственост, тъй като са част от крайбрежната плажна ивица. На основание чл. 108 ЗС Литекс пропътри” ЕАД е осъден да предаде на Държавата владението върху имотите обект на съдебния спор.
С касационното решение Литекс пропътри” ЕАД е осъден да заплати на Държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, чрез Областния управител на област Добрич, разноски на три инстанции в размер на 74 423 лв.
 
Снимка: bivol.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие