Пон, 26- ти Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Всеки четвърти плаж неохраняем

Всеки четвърти плаж неохраняем


 

Продължават търговете за Шкорпиловци, Лозен и Русалка

Всеки четвърти плаж остава неохраняем през този летен сезон. Това съобщиха за „Монитор” от Министерство на туризма. Според информацията на ведомството крайбрежната ивица у нас е разделена на около 230 плажа, като 67 ще останат без управление през предстоящите почивни месеци. От тях 55 са отдадени на концесия, а 58 са под наем. Сред ивиците, които ще останат без управление, са „Шабла”, „Дуранкулак”, „Русалка”, „Фичоза”, „Паша дере”, „Камчия”, „Алепу”, „Ахелой”, „Поморие – север”, „Ропотамо”, „Сарафово”, „Царево” и „Резово”. За сравнение през миналата година неохраняемите плажове са били 95.
В последните месеци се проведоха последните търгове и
 
за още 23 ивици предстои да бъдат сключени договори
 
за управление. Въпреки че сезонът вече е открит, търговете продължават. В ход са процедури за отдаване под наем на четирите плажа Шкорпиловци-юг, Шкорпиловци-север част 3, с. Лозенец и Европа част 8 и 9. Очаква се до седмица и тези търгове да приключат.
Проблемът е, че при плажовете с по-слаба посещаемост парите, които се получават от услугите, не покриват разходите, за това остават нестопаснисвани, счита Иво Стефанов, председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове. И обясни, че например ивиците в Дуранкулак и Шабла са с голяма дължина и ниска посещаемост, за това сметката просто не излиза.
Основната причина, заради която се отдават плажовете, е, за да се осигури обществената услуга, която е опазване живота и здравето на почиващите, коментира още той. И пояснява, че щом някъде стане инцидент, първо се следи концесионерът или наемателят. А колко точно туристи посещават подобни неохраняеми плажове, експертът е категоричен, че никой не може да каже.
Все пак някои от най-натоварените плажове ще бъдат подсигурени. Според регламента
 
спасителите са грижа на местните власти
 
От туристическото ведомство посочиха, че областните управители са уверили, че ще осигурят постовете.
Във вторник ще бъдат обявени желаещите да следят изпълнението на концесионните и наемните договори през сезона. Изпълнителят ще е длъжен да измерва заетата плажна територия от преместваеми обекти на наематели, както и дали е налична изискуемата активна площ за свободно разполагане на чадъри и кърпи от туристите. Освен това ще трябва да определи допълнителната търговска площ, както и дължината на бреговата линия за достъп до морето. Министерството на туризма е поставило условието фирмата, спечелила конкурса за мониторинга, да наеме 15 души, които да са разделени на три екипа. Стойността на поръчка е 70 хил. лв. без ДДС.

http://www.monitor.bg/a/view/17767-%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8-%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%B6-%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D0%B5%D0%BC
 
Снимка: www.monitor.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие