Вторник, 20- ти Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Заграждения към плажа "Болата" няма да има до окончателно решение за него

Заграждения към плажа "Болата" няма да има до окончателно решение за него


 

Заместник-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов съобщи пред жителите на село Българево, че ще бъдат премахнати загражденията на пътя към плажа Болата до вземането на окончателно решение за това какво ще се случва с него като част от природо-археологическия резерват "Калиакра".

Срещата бе по повод разпореждането на Министерството на околната среда и водите да се ограничи достъпът на автомобили до плажа в залива Болата. Решението провокира недоволството на жителите на селото, които заявиха, че са готови на протести, и сами премахнаха бетонните заграждения от пътя, който води към Болата.

От министерството обясниха, че плажът е бил актуван като част от резервата още през 1980 г., но не можаха да отговорят на въпроса извършвана ли е оценка за евентуални вреди, нанесени от човешкото присъствие на мястото, и защо до момента не са били предприети никакви действия за защитата на местността.

По време на срещата, на която присъстваха жители и на Балчик, Камен бряг и други населени места, обаче един от присъстващите представи заповед, подписана от бившия министър на околната среда Джевдет Чакъров (в правителството "Сакскобургготски"), според която плажът е бил актуван като част от резервата едва през 2006 г.

Заместник-министърът каза, че не е запознат с такава заповед и че тя предстои да бъде проучена като част от казуса.

Бившият кмет на Каварна Цонко Цонев, който също присъства на срещата, каза, че след като такава заповед съществува, не би трябвало да има никакви пречки плажът да бъде деактуван и изваден от рамките на резервата по същия начин, по който е бил включен през 2006 г.

Заместник областният управител на Добрич каза, че в момента излишно се нагнетява напрежение, като се пускат слухове за частни интереси, свързани с плажа, и че при вземането на решение за съдбата му оттук нататък ще бъдат взети предвид исканията на хората от района за свободен достъп.

По информация на министерството това, което се премахва в момента, са стари постройки, които са били саморазрушаващи се и опасни за хората, които посещават района.

http://www.dnevnik.bg/morski/2016/06/07/2773204_zagrajdeniia_kum_plaja_bolata_niama_da_ima_do/
Снимка: dobrich24Вземи линк:

Коментирайте и Вие