Пон, 26- ти Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Започна изграждането на площадка за разделно събиране на отпадъци от домакинствата

Започна изграждането на площадка за разделно събиране на отпадъци от домакинствата


 

Жителите на град Добрич ще имат възможност да използват площадка за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци, образувани в домакинствата. Изграждането на площадката стартира днес (11.07.2016г.), с подписването на протокол (Образец №2), между Община град Добрич и фирмата изпълнител на строително – монтажните работи. Това ще осигури изпълнението на задължението на Кмета на Община град Добрич, съгласно чл. 19, ал. 3, т. 11 от Закона за управление на отпадъците. Площадката е общинска собственост и се намира в жилищен квартал „Балик – Йовковo  юг“. Възложител е Община град Добрич.
На площадката ще се приемат широк диапазон отпадъци - обемисти домакински отпадъци (шкафове, гардероби, легла, дивани, фотьойли, матраци и други), строителни отпадъци от ремонтна дейност, образувани от домакинствата в малки количества, биоразградими зелени отпадъци, батерии, електрически уреди и т.н. Възможно е и приемането на използвани растителни мазнини, опасни отпадъци от домакинствата, в малки количества.
Площадката ще бъде разположена на площ от около 4 дка, с твърда и непропусклива настилка, метална ограда с височина ≈ 2 - 2,5 м., административна сграда със санитарен възел, електронна везна, складово помещение, навес и открита площ за разполагане на контейнери за различни видове отпадъци. Около границите на площадката е предвидено подходящо озеленяване, в това число и с дървесни видове, за да се получи защитен ефект и приемлив естетически вид.
След това операторът на обекта ще се грижи за по-нататъшния път на отпадъците.  Изграждането на площадката ще струва над 600 хиляди лева. Финансира се със средства от отчисленията заплащани за депонирането на отпадъци  по Закона за управление на отпадъците.
С осигуряването й се очаква да се мотивират все повече хора да участват в системите за разделно събиране на отпадъци, както и да се повиши делът на разделно събрани рециклируеми отпадъци. Това от своя страна ще доведе до намаляване на количествата депонирани отпадъци т.е. отклоняването им от пътя към депото.

http://dobrich24.com/novina/v-dobrich-shte-se-izgradi-ploshtadka-za-bezvyzmezdno-predavane-na-otpadyci-ot-domakinstvata/5650
Снимка: dobrich24Вземи линк:

Коментирайте и Вие