Петък, 23- ти Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Земята в Добричко е най-скъпа, рентите – ниски

Земята в Добричко е най-скъпа, рентите – ниски


 

Купуването на земя в област Добрич бележи спад от 2011 година насам с близо 65%. Причината е, че парцелите са с най-висока цена в сравнение с останалите региони в страната. Статистиката сочи, че купувачите се ориентират и към все по-малки парцели. Търсят се предимно по не повече от 17 декара обработваеми площи.

Миналата година цената на декар е нараснала със 72,4% в сравнение с тази през 2011 г. През 2010 г. Най-голям брой реализирани сделки е имало в община Крушари. През същия период в Тервел се е продала най-много земя. Година по-късно община Шабла успява да изтъргува 51,3% от обема на всички сделки в област Добрич. Миналата година община Добричка успява да регистрира 32,4% от сделките в региона. Продадени обаче са само 29,5% от предлаганата на пазара земя. През 2012 г. Купувачите са давали по 1322 лева за един декар земя. Само за сравнение през 2010 г. декар е вървял по 531 лева.

Каварненските кооперации се похвалиха, че са готови да изплатят рентите на собствениците на земя още преди Нова година. Там таванът на сумите стига до 70 лева.

Междувременно стана ясно, че през 2013 г. Рентите са значително по-ниски от предходни периоди. В момента приключва авансовото изплащане по 40 лева на собствениците на земя в ЗК"Тюленово" и ЗК"Изток"-Шабла. През март догодина същите лица ще чакат по още 20 лева. Цената обаче не е категорична, защото зависи пряко от продажбите. Арендаторите споделят, че тази година е била благодатна и е изкаран добър добив, но изкупните цени са ниски и ощетяват производителите. Земеделците масово пускат реколтата си в продажба много под реалната себестойност. Килограм царевица струва максимум 26 стотинки, а за кило пшеница прекупвачите предлагат не повече от 30 стотинки. Слънчогледът се изкупува за 51 ст., а царевицата върви по 42 ст.
Снимка: www.investor.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие