Пон, 20- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
"Агрия груп" купи дружество с 8.8 хил. дка земи от бивш кандидат-депутат от Добрич Тодор Губатов

"Агрия груп" купи дружество с 8.8 хил. дка земи от бивш кандидат-депутат от Добрич Тодор Губатов


 

Един от големите играчи в сектора на зърнопроизводството и собствеността на земеделски парцели в България разширява портфейла си. "Агрия груп холдинг" купува изцяло дружеството "Агра", което притежава 8820 дка собствени земи и права за рента на още 7700 дка в района на Провадия и Аврен, става ясно от съобщение до фондовата борса, където се търгуват акциите му. Цената на сделката не се съобщава, но собствеността на земята е оценена на близо 12 млн. лв., което прави по 1350 лв. на дка. Това е втората голяма сделка за "Агрия груп" - през миналата година тя придоби за 11.5 млн. лв. две дружества в същия район, собственост на датски инвеститори, които обработваха 24.5 хил. дка собствени и арендовани земи. Със сделката за "Агра" холдингът изпълнява заложената цел за тази година обработваните земи да достигнат 200 хил. дка, 60-70 хил. от които собствени. Освен земя придобитото дружество притежава и стопански постройки, които ще помогнат на холдинга да организира свое териториално поделение с център Провадия.

Нова фирма в групата

Сделката за придобиването е сключена на 24 ноември. Едноличен собственик на "Агра" е активистът на ГЕРБ и бивш кандидат-депутат от Добрич Тодор Губатов. В интернет името му фигурира и като на председател на Националната асоциация за семена.

Справка в Търговския регистър показва, че в края на октомври той е апортирал въпросните малко над 8820 дка земя в капитала на фирмата, като официалната им оценка е 11.9 млн. лв. Такъв апорт обикновено се прави, за да може да се придобият земите чрез покупка на дружеството, което спестява време и плащане на повече такси. Балансът на "Агра" към края на 2014 г. показва, че дълготрайните активи на дружеството са над 6.2 млн. лв. и се състоят основно от сгради, машини и съоръжения. През 2014 г. продажбите са нараснали с 18% до 5.2 млн. лв., но печалбата е намаляла до 235 хил. лв. заради увеличените разходи.

Част от стратегическите планове

За "Агрия груп" сделката е част от плановете за разширяване на дейността чрез придобиване на бизнес и активи на компании, работещи в сферата на земеделското производство. Инвестиционната програма на холдинга предвижда увеличаване на обработваемите земеделски площи - както собствени, така и арендувани, а стратегическата цел е дружеството да засили преработвателната и експортната си ориентация.

В тази посока е както последната сделка, така и предходните две придобивания. През 2014 г. холдингът купи "БД агри" и "Бд фарм" от датската "Б-Д инвест" за общо 11.5 млн. лв. и с тях добави към портфейла си 24.5 хил. дка земя. "След последната сделка общо с трите покупки земеделското стопанство на холдинга се увеличава с 40 500 дка обаботваема земя. Така дружеството формира отделно териториално поделение със зърнобаза и обработваеми площи с логистичен център Провадия", обясни директорът за връзки с инвеститорите Теодора Иванова.

Годишната цел е постигната

"Агрия груп холдинг" е един от най-големите собственици на земеделска земя в страната. Преди последната сделка данните на компанията показваха, че чрез дъщерните си дружества обработва около 180 хил. дка, от които 53 хил. дка собствена земя. За тази година компанията предвиждаше да увеличи собствените и арендувани площи до 200 хил. дка, вкл. 70 хил. дка собствена земя. "С придобиването на "Агра" дружеството най-вероятно ще достигне целта си и до края на тази година не се планират нови такива сделки", каза Иванова.

По данни към края на септември основните акционери в "Агрия груп" са варненската "Емра" (46.5%) на изпълнителния директор на холдинга Емил Райков, "Комерс" - Търговище (29.1%), на Иван Стефанов, както и универсалният пенсионен фонд на "Доверие" с малко над 5% от капитала. Според неконсолидирания отчет за първите девет месеца на годината приходите от продажби намаляват почти наполовина до 272 хил. лв., а загубата се увеличава до 547 хил. лв. Не е публикуван обаче консолидираният отчет, който би показал реалните резултати от дъщерните дружества. За миналата година консолидираните продажби на "Агрия груп холдинг" се понижиха с 14% до 132.5 млн. лв., но печалбата скочи с 57% до 14.8 млн. лв. заради оптимизирани разходи. Холдингът се нарежда сред големите играчи в сектора на земеделските земи и обработката. Най-големият арендатор и собственик е "Октопод инвест" на Светлозар Дичевски с над 1 млн. дка обработваеми площи, но не е ясно колко от тях притежава. Лидер при собствениците на земи е "Ромфарм компани" с 1.1 млн. дка, следвана от "Агрион инвест (бивша "Уинслоу ленд инвест") с над 600 хил. дка, както и публичното дружество "Адванс терафонд" с над 220 хил. дка.

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/11/26/2657410_agriia_grup_kupi_drujestvo_s_88_hil_dka_zemi/
Снимка: www.capital.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие