Пон, 15- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
15 дърворезбари представят многоликия женски образ в галерията в Добрич

15 дърворезбари представят многоликия женски образ в галерията в Добрич


 

Сдружение от художници дърворезбари представя многоликия женски образ с изложба в Художествената галерия в Добрич. Компилацията от уникати е подредена и открита на 9 юли и е озаглавена „Група 9”. Сдружението на майсторите е сформирано през 2011 г., а това е единадесетата му изложба. Тя е част от четвъртия проект на групата, чиято цел е популяризиране изкуството на съвременната пластика от дърво, през универсални теми, каквато е темата за жената.

В проекта участват художници дърворезбари – Георги Великов, Даниел Мирчев, Теодор Дуков, Явор Танев, Николай Мартинов, Иван Ушев, Евгений Григоров, Стелиян Стелиянов, Митьо Митев, Димитър Митков, Георги Митев, Христо Кирилов и специалните участнички - Лилия Поборникова, Диана Василева, Деница Дакова, куратор Ивайло Пеев. Всеки от участниците представя индивидуална визия и подход към темата и реализиране на своето произведение.
В проекта със свои текстове, посветени на жената, участват и младите жени писатели – Тодора Радева, Белослава Димитрова, Зорница Гъркова, Надежда Дерменджиева, Поли Муканова, Бистра Величкова, Диана Петрова, Петрана Петрова.

Идеята на групата е да се прочуе творчеството на съвременните творци чрез езиците на пластиката и словото, преплетени в образ, вдъхновявал човека на изкуството през вековете, който вплита в себе си красотата и естетиката, мистиката и неизчерпаемостта от интерпретации, а именно женския.
По време на откриването на изложбата в сряда, авторите почерпиха гостите си с порция високо изкуство и истинска наслада за сетивата. Те показаха и скици на отделни творби от процеса по реализирането на конкретните проекти, продължавали понякога по повече от десет месеца – от концепцията, скиците и макетите до конкретната реализация на артефактите.


Вземи линк:

Коментирайте и Вие