Пон, 15- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
172 141 души са електоратът в Добрич и областта

172 141 души са електоратът в Добрич и областта

3 нарушения за разлепяне на агитационни материали са засекли от РИК

 

172 141 души съставляват избирателните списъци в Добрич и останалите 7 общини в областта. Цифрата показва електоратът, който може да упражни правото си на глас на 25 май, неделя, когато ще избираме нов Европейски парламент. Гласоподавателите ще се разходят до тъмните стаички в 383 избирателни комисии, пръснати по цялата територия на областта. Само в Добрич има 86 238 жители, чиито имена фигурират в списъците. Те могат да проверят в коя секция са разпределени по горещ телефон, обявен от общината.

За удобството на всички участници във вота, секции ще бъдат поставени и в здравни заведения като болниците в Карвуна, Тузлата, МБАЛ - Балчик, Дом за стари хора - с. Полк. Савово. Подвижни секции ще обикалят домовете на хората с увреждания в Генерал Тошево.

Преди броени дни до общините в областта бяха раздадени общо 190 000 бюлетини, чийто брой е правилно изчислен, за да има резервни в случай на объркване от страна на избирателите. Всеки ще има правото на второ попълване на отметка в сгънатия лист преди да го пусне в урната, ако го повреди или задраска политическа сила, на която не е привърженик. По-различното тази година е, че в ляво от бюлетината ще даваме вота си на доверие за партия или коалиция, а в дясното поле на листа ще попълваме симпатиите си към определен кандидат за евродепутат, издигнат от политическата платформа. На предстоящите избори ще има още една иновация в бюлетините – специален, персонален код, който трябва да се остави видим от гласоподавателя, за да се скъса по-късно от член на Секционната избирателна комисия.

Районната избирателна комисия е в „бойна” готовност за изборния ден и организацията върви по план. Седалището й на 25 май ще е в зала "Добротица" до входа на града и именно в спортната база ще се отнасят чувалите с бюлетините, охранявани от десетки полицаи. Мобилизирани са 370 служители на МВР, които ще вардят обществения ред в секциите в цялата област в неделя.
Досега има само три констатирани нарушения и те се отнасят за разлепяне на агитационни политически материали на забранени места. Намерени са плакати по вратите и прозорците на пенсионерския клуб в Балчик, читалището в Тервел и бюрото на Националната агенция по приходите в Добрич.
Снимка: images.webcafe.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие