Събота, 27- ми Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
2400 домакинства в Добрич ще получават ток от Биогазова инсталация за близо 7 милиона лева

2400 домакинства в Добрич ще получават ток от Биогазова инсталация за близо 7 милиона лева


 

В Добрич вчера бе официално открита нова Биогазова инсталация с мощност 800 KW електрическа енергия. Тя може да доставя ток на 2400 домакинства. Напрежението се произвежда само от растителни и животински отпадъци без да се замърсяват околната среда и въздуха в населеното място. Изградена е в тясно партньорство между „Атанасов Груп” и австрийска компания. За направата й е ползван богатият чуждестранен опит.

От 13 юни инсталацията за производство на електроенергия от биомаса на „Атанасов груп" е присъединена към електропреносната мрежа на страната. 
Суровината за добиване на биогаза е зелена маса, предимно от специални за целта хибриди – царевични хибриди и сорго. Суровината се депонирана на специално построени за това силажни ями, от където се зарежда инсталацията. Вторият етап от бизнес-плана е да се създаде отчистваща инсталация, с което да се получава моторно гориво с високо съдържание на метан. 

Общата стойност на инвестицията до момента е 6,8 млн. лева. Тя включва доставка на машини и съоръжения от Австрия, строителни и монтажни дейности. Инсталацията за производство на биогаз се простира на площ от 15 декара и се намира зад метанстанцията на „Атанасов груп". За инсталацията са разкрити 8 работни места. Отделно има 20 механизатори, които са индиректно с производството на биомаса. 
Снимка: www.weltec-biopower.it



Вземи линк:

Коментирайте и Вие