Сряда, 17- ти Април
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Американската doTerra отвори дестилерия за лавандула в Добрич

Американската doTerra отвори дестилерия за лавандула в Добрич

Инвестицията е на стойност между 4 и 5 млн. лв.

 

Инвестиция между 4 и 5 милиона лева е направена в нова българска дестилерия за лавандула и тревни култури. Тя бе открита в индустриалната зона на Добрич през миналата седмица и е собственост на "Есетере България", дъщерна фирма на базираната в САЩ компания за козметични продукти doTerra. Изборът на американците не е изненадващ, тъй като България е световен лидер в производството на масло от лавандула, след като през 2014 г. изпревари Франция.

В какво се инвестира

Инсталацията се състои от 12 дестилационни апарати по 5.5 кубични метра за изваряване на лавандула, маточина и други етерично маслени растения. Пълният капацитет предполага произвеждането на между два и три тона лавандулово масло и преработка на около 200 тона лавандулов цвят за 24 часа. Дестилерията е също така единствената в България с лабораторно-изследователски център.

"Избрахме Добрич, защото там има най-много насаждения на лавандула може би в цяла Европа", каза пред "Капитал" Пламен Николов, генерален директор на "Есетере България". Продукцията ще бъде предимно за износ към САЩ и компанията майка doTerra, където след преработката в козметични продукти маслата ще достигат до целия свят.

DoTerra е базирана в Юта и е създадена през 2008 година. Компанията е един от лидерите в сектора с козметични продукти от етерични масла, развива се с бързи темпове и към 2012 година прави оборот от повече от 1 млн. долара на ден. Годишният им оборот за 2015 г. възлиза на над 1.2 млрд. долара. Компанията е на десето място в списъка на Forbes за най-добри работодатели в Америка за 2016 година. Собствениците на фирмата са и собственици на "Есетере България".

Инвестицията в Добрич ще отвори работни места за около 30 души на целогодишен договор, като ще има и летни кампании, които ще открият още 50 работни места, когато се прави събирането на растения. Очакванията за годишен оборот са между 4 и 8 млн. лв., като според Николов е възможно тези нива да бъдат надхвърлени. Освен работата с етерични масла от компанията имат и амбиция за изваряване на тамян, който да бъде внасян от Сомалия и Етиопия.

Лидерски позиции

България остава лидер в износа на етерични масла от лавандула в световен мащаб. За 2015 година износът достига рекордни нива - над 20 млн. лв. Това е увеличение с близо 100% за последните две години, като за 2013 година експортът е бил малко под 11 млн. лв. Засетите площи с етеричномаслената култура също се увеличават от 3500 хектара за 2010 г. до 6892 хектара през миналата година според данни Министерството на земеделието и храните и Националния статистически институт. Най-големите пазари, на които страната ни изнася масла, са Франция и САЩ, съответно с 4.1 и 3.7 млн. лв. изнесена продукция. Държавата изнася масла до Германия, Испания, Япония и Великобритания, но те имат по малък дял от износа. България успя да запази и развие лидерските си позиции на тези пазари поради факта, че други големи производители като Молдова, Украйна, Унгария, бившите югорепублики и Китай силно намалиха или преустановиха производството си. Силен играч остава Франция, която е известна с нейната висококачествена алпийска лавандула.
Снимка: www.capital.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие