Събота, 18- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Бездомните в Добрич винят отговорните за язовирите. Според комисиите къщи падали заради нестабилни основи

Бездомните в Добрич винят отговорните за язовирите. Според комисиите къщи падали заради нестабилни основи

Президентът обеща да се върне след месец на нов оглед

 

Ако изпускането на преливащите язовири край Добрич е ставало поетапно, а не наведнъж, докато все още се изливат тонове вода от небето над Добрич е нямало да се стигне до бедственото положение. Това смятат пострадалите от потопа в Добрич, обявени за „новите бездомни”. Някои от тях разказват, че виждали как в дворовете на близките детски градини плували риби, докато експерти твърдели пред медиите, че язовирите нямат нищо общо с наводненията. Преди броени дни кметът на Добрич Детелина Николова потвърди, че главната причина за катаклизма в града и огромните материални загуби е неправилното стопанисване на водните съоръжения.

Пред потърпевши жители на града президентът Росен Плевнелиев обеща да се върне в Добрич след месец и да огледа докъде е стигнала работата по отводняването и разчистването в най-тежко засегнатите райони. Държавният глава даде съвет да се продължи реформата във водния сектор и отново настоя законопроектът да бъде разгледан на второ четене в Народното събрание.
Президентът поясни, че в ситуация на криза държавата трябва да окаже подкрепа, заради ограничения бюджет на общината. Плевнелиев допълни, че в оперативните програми на Европейския съюз за финансовата рамка за 2014-2020 г. трябва да се включат приоритетните проекти, които са най-важни за населението. Той изтъкна, че има и друга възможност – проектите да се реализират съвместно с Националното сдружение на общините в Република България и да се финансират чрез Публичната инвестиционна програма на Министерския съвет, която е в размер на 500 млн. лева.
 
Междувременно комисиите, които обикалят на огледи и описват щетите са констатирали, че в частта на Добрич, където са паднали къщите, има подпочвени води и ако не са добри основите на къщите, това може да се окаже причина за падането им. Все още има опасност от пропадане на къщи по бул. „Русия”. Там е и ромската махала и има доста неукрепени къщи, както и изградени от съмнителни материали.
 
Все още не е ясно кой ще се погрижи за унищожения плаж Болата, който бе отнесен и разрушен до неузнаваемост по време на пороите през последните няколко седмици. Местността край нос Калиакра е обявена за един от 10-те най-красиви заливи в света и е вписан в защитените обекти на ООН.
Снимка: www.razkritia.comВземи линк:

Коментирайте и Вие