Неделя, 5- ти Февруари
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Чак на трета инстанция – проверка на новия управител на ВиК Добрич ще има

Чак на трета инстанция – проверка на новия управител на ВиК Добрич ще има


 

Нито Районната, нито Окръжната прокуратура в Добрич поискаха да се занимават с новия управител на ВиК дружеството на града Петър Калчев заради конфликт на интереси. Не такова обаче е мнението на Апелативната прокуратура във Варна, която поема случая и ще разследва Калчев.
Защо Калчев става клиент на държавното обвинение? Според жалба на Светослав Сарафски, новият управител на ВиК Добрич не може да встъпи в длъжност заради чл. 20 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Съгласно нормата управители не може да са лица, които „са съдружници в събирателни, командитни дружества и в дружества с ограничена отговорност” и които „работят по трудов договор”. А има основателно съмнение, че в момента на назначаването си Калчев все още се води управител и едноличен собственик на капитала на фирма „Екофлуид” ЕООД. В предмета на дейност на фирмата четем „търговия, проектиране, изпълнение, експлоатация на водоснабдителни, канализационни, пречиствателни, газоснабдителни, отоплителни и вентилационни съоръжения”. В своята жалба г-н Сарафски посочва, че на 18 февруари Калчев е опитал да прехвърли дружествените си дялове в „Екофлуид”, но е получил отказ за вписване в Търговския регистър. Причината са три наложени запора от три банки – „Райфайзен”, „УниКредит Булбанк” и от Първа инвестиционна банка. Два дни по-късно съпругата на Калчев става прокурист на фирмата. На 3-ти март тази година ВиК Добрич подава заявление пред Търговския регистър за назначаване на нов управител – Петър Калчев. На 11-ти март името на Калчев е вписано като управител на ВиК Добрич. Сага по обвинителните етажи Според Районната прокуратура в Добрич и по-точно според прокурор Павел Любенов не е било установено нарушение на Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което било проверяващия орган. Окръжната прокуратура в Добрич (ОПД) пък казва, че правилно прокурор Любенов не е възложил да бъде извършена проверка и сам е проверил документите в Търговския регистър, като ОПД подкрепя становището на Любенов. Варненската апелативна прокуратура обаче казва, че проверката на прокурор Любенов е непълна и не е станало ясно до кого е подавал декларации и дали действително няма конфликт на интереси. Затова и сега Районната прокуратура в Добрич е длъжна да направи допълнителна проверка.
http://dobrich.actualno.com/Chak-na-treta-instancija--proverka-na-novija-upravitel-na-ViK-Dobrich-shte-ima-news_466589.html
Снимка: i.actualno.comВземи линк:

Коментирайте и Вие