Пон, 15- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Децата на Добрич превърнаха 1 юни в празник на добрината (галерия)

Децата на Добрич превърнаха 1 юни в празник на добрината (галерия)

Най-малките добричлии майсториха къщички за птици за зоопарка

 

Доброто и красотата ще спасят света. Точно това доказаха децата на Добрич на своя личен празник – 1 юни. Вместо да капризничат за играчки и да се втурнат към лакомствата, малчуганите предпочетоха да посветят Международния ден на детето на правенето на цял куп добрини. Момичета и момчета от различни училища и детски градини се включиха за трета поредна година в проекта на общината „Добрич – жива шевица от таланти“ и показаха най-добрите си умения да танцуват, рисуват и пеят, защото само в родния им град на този ден се случва истински Фестивал на талантите.
 
Незабравимият фестивален ден започна в 10 сутринта на сцената на площад „Свобода“, където бе разположено ателието „Музика, танци и театър“. В централната градска част пък бе осеяно от други артистични ателиета. Работата в тях продължи до 16 часа и дари много радост и веселие за усмихнатите сладурковци. В една от най-новите атракции в Добрич – красивият „Лапидариум“ днес креативните малки добричлии рисуваха върху платно и хартия, и изработваха кукли от пластилин без да се плашат от хладното време. Освен това те имаха шанса да се научат да правят декупаж.
Край „четящия човек“ се навъртаха онези деца, които избраха да прекарат безценни часове в ателие „Слово“. В него те оцветяваха букви, писаха по пунктир, редиха бобената азбука и  се включиха в забавни игри със словото. Някои от тях дори размениха свои книги, които са чели безброй пъти срещу други от библиотеката на улицата!

Определено най-голям интерес у децата предизвика майсторенето на къщички за птици в секцията „Еко материали“, разположено точно пред сградата на кметството. Всички любители на птиците и природата запретнаха ръкави и изработиха 20 гнездилки за прелетните птици, които се „отбиват” в Добрич през лятото, за постоянните представители на фауната в града, както и за ценните, застрашени екземпляри, които могат да се забележат изключително рядко в пределите на Добрич. След приключването на дърводелската част от работата, децата се заеха и с най-приятната – оцветяването на изделията си с пъстри боички. Авторите на къщичките написаха имената си върху тях за спомен и, за да се знае чие дело са за години напред. В начинанието те получиха помощ от сръчни татковци, както и от баш-майсторите Юлиан Парашкевов – член на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Красимир Пампоров – един от  архитектите на най-красивия парк в България – „Свети Георги”. С упоритите си съвместни усилия децата и техните помагачи направиха не само къщички за птици, но и хранилки от празни пластмасови бутилки. През следващите дни предстои поставянето на готовите къщички и хранилки в Центъра за защита на животните и природата.

Други три ателиета намериха място в неделния ден пред църквата „Свети Георги“ и в двора на Етнографска къща – „Приложни изкуства и занаяти“,  „Керамично пано” и „Добруджанска шевица“.  Днес децата на Добрич имаха късмета да се докоснат до някои от най-старите български занаяти и обичаи като тъченето на стан с шарени прежди, реденето на шевица от керамика, рисуването върху плат и стъкло, както и изработването на бижута. Те се забавляваха и с оцветяването на различни фигурки и каручки.
Специално за любителите на красивото балетно изкуство бе поставена станка между ателиетата „Рисунка“ и „Слово”. Там грациозни балерини се възползваха от раздаването на балетни пачки и взеха първите си уроци на улицата пред погледите на своите горди родители и любопитни съграждани.


Вземи линк:

Коментирайте и Вие