Пон, 20- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Днес връчват Европейски етикет за добро управление на Община Добрич

Днес връчват Европейски етикет за добро управление на Община Добрич


 

Престижната награда Европейски етикет за добро управление ще бъде връчена за трети пореден път в рамките на Годишната среща на местните власти в Югоизточна Европа. Церемонията ще се състои на 18 май (понеделник), от 12.30 ч., в Палата 6 на Пловдивския панаир.  Форумът ще се проведе от 16 до 19 май в Пловдив. Домакин е Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Отличието се връчва за трети пореден път, като се присъжда Етикетът се присъжда за период от две години. Отличените получават кристален приз – дванадесетостен. На всяка от страните му е гравиран по един от 12-те принципа за добро управление.. 

Тази година с него са удостоени 18 общини: Банско, Бяла Слатина, Враца, Вълчи дол, Габрово, Горна Оряховица, Димитровград, Добрич, Долна баня, Кнежа, Ловеч, Павликени, Петрич, Поморие, Свищов, Столична, Троян, Търговище. 

Отличията ще бъдат връчени от вицепремиерът  Томислав Дончев, заместник–министър председател по европейските фондове и икономическата политика. В церемонията ще вземе участие и г-жа Барбара Точе, вицепрезидент на Конгреса на местните и регионалните власти към Съвета на Европа.

Европейският Етикет за добро управление се връчва в изпълнение на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа. България официално подкрепи Стратегията през 2007 г. и беше сред първите страни-членки на СЕ, които се включиха в пилотното й прилагане. Стратегията се изпълнява в партньорство между местните власти, в лицето на НСОРБ и централната власт – Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В документа са заложени 12 принципа за добро управление: честно провеждане на избори, представителност и гражданско участие; отзивчивост; ефикасност и ефективност; откритост и прозрачност; върховенство на закона; етично поведение; компетентност и капацитет; иновации и отвореност за промени; устойчивост и дългосрочна ориентация; стабилно финансово управление; човешки права, културно разнообразие и социално единство; отчетност.

Етикетът се присъжда от комисия, акредитирана от Съвета на Европа. Председател на комисията е министърът на регионалното развитие и благоустройството, а членове – представители на местните власти, на централната власт, неправителствени организации, омбудсмана, академични среди, медии.

Източник: GustoNews
Снимка: www.gustonews.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие