Сряда, 17- ти Април
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Добрич тъне под тонове мръсотия. Търсят 250 бона за разчистване на дерето

Добрич тъне под тонове мръсотия. Търсят 250 бона за разчистване на дерето

Общината имала план за корекция на дерето още от 2005 г.

 

Падналите обилни валежи през последните 2 месеца затлачват водните съоръжения в Добрич с боклуци и растителност. Липсата на оборудване и доброволци забавя разчистването на града след масовите наводнения и калта вече е засъхнала. Отстраняването й ще стане мъчно с измиване и изстъргване, коментират пострадалите от бедствието. Бурният вятър чупи клони на дървета, а общинската фирма по чистота не може да насмага да обикаля из отделните части на Добрич и да измита улиците. Миене на шосетата все още не се предприема, въпреки голямата концентрация на прах заради опасността някои шахти отново да прелеят. По алеите на парка „Свети Георги” са паркирани автомобили, покрити с тиня, а руини от нанесените разрушения в градската градина все още лежат струпани на купчини край розариума.

Общината ще трябва да похарчи 250 000 лева за разчистването на дерето. Според местни жители то не е почиствано от години, въпреки твърденията на управниците, че това се прави поетапно и то най-вече в опасните участъци заради ограничения бюджет на кметството. В коритото на Суха река гният боклуци и тиня и това разнася смрад из града. Заради прогнозите на метеоролозите, че скоро пак ще вали и ще има нови наводнения от община Добрич започват да обмислят как да се реконструира дерето и да се удължат ръкавите му в най-кратки срокове. За целта обаче ще са нужни поне 15 милиона лева. Поискан е проектен план за изпълнение на идеята от Министерството на околната среда и водите.

Докато добричлии настояват виновните концесионери на язовирите в околията да си признаят, че наводненията са причинени от неправилното изпускане на водата от тях се засилват и страховете, че идват нови порои, а времето лети без никой да предприема мерки за предотвратяването на подобни катастрофи като последната от нощта на 20 юни.

На последното заседание на Общинския съвет стана ясно, че план за корекция на дерето е бил изготвен още през 2005 г. За 2014 г. парите за разчистване на канала, с които разполага общината са в размер на 60 000 лева. Според съветниците е трябвало да се сключи договор с фирма за стартиране на почистването, но процесът закъснял и валежите си казали думата.

Утре най-късно ще стане ясно на колко пари са оценени нанесените щети след наводненията в Добрич. Това обеща по-рано през седмицата областният управител на Добрич Недко Марчев. Той добави, че са получени множество фалшиви сигнали за скъсани язовирни диги. Това принудило пожарникарите да се разхождат напразно, за да проверяват дали наистина е така.

Вземи линк:

Коментирайте и Вие