Пон, 4- ти Март
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Добрич заприлича на Венеция след поройните дъждове

Добрич заприлича на Венеция след поройните дъждове


 

33 литра вода на квадратен метър се изсипаха днес в Добрич. Не само гондоли, но и хора нямаше из централната градска част заради поройните дъждове, залели града. Жителите на града се наплашиха от лошото време и реките, които рукнаха по булевардите и деретата. Огромно количество вода препълни дупките по пътищата, шахтите и ниските места из града. Толкова дъжд само в четвъртък обикновено е падал в са около месец. Наводнения има и в Гаази Баба, където са лозята.

112 литра на квадратен метър – толкова вода е напоила Добрич през последното денонощие. Има наводнени мазета и една детска градина. Полицията остана без ток и затвори паспортното гише. В близките села дворовете на десетки къщи приличат на езера. Пострадали са овошките и зеленчуците на стопаните в радиус от най-малко 30 км от областния град.
За стотици хиляди левове са щетите от градушките и пороите в Добричко. Все още не може да се каже точна цифра, защото бедствието продължава. Фермерите припомнят, че е имало години, в които са правели молебени за дъжд, а сега смятат да правят против дъжд.

В Областната дирекция „Земеделие” са подадени повече от 50 заявления от 10 землища в Добричко за щати от наводнения. На места загубите на реколта достигат до 100%. Там, където слънчогледът, рапицата, пшеницата, ечемикът и царевицата не са полегнали има опасност да прихванат „ръжда” в случай, че влагата не започне скоро да съхне. В края на юни земеделците се надяват да започнат жътвата. Притесненията им, че това ще стане по план и че реколтата ще бъде добра растат с всеки изминал ден. От дирекция „Земеделие” пращат инспектори да зачисляват щетите.

Част от пътя между Добрич и Албена в село Батово днес се превърна в река. Това съобщи пред БТА началникът на областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" Дарин Димитров. По думите му наводнението е станало заради преливането на река Батовска, но дъждовете намаляват и няма опасност за местните хора. В „Албена” обаче са се наводнили два хотела. Наложило се е екипи на пожарната да се отзовават на сигнали на жителите на селата Богдан, Драганово и Опанец за отводняване. И в трите села насажденията са изтръгнати и извлечени от водната стихия. В село Драганово обстановката е най-критична. Там има данни за няколко бедстващи семейства с малки деца, блокирани в стари къщи със съмнителна конструкция. В по-ниските места в селото водата е достигнала височина до метър и половина. А лошата новина е, че дъждовете продължават.

Снимка: Елица Атанасова. Мястото е канала, отстрани на булевард „Русия”

 

Вземи линк:

Коментирайте и Вие