Пон, 15- ти Април
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Добричлия осъди Пътното заради ремонт на пътя

Добричлия осъди Пътното заради ремонт на пътя


 

Поредно дело в Районен съд – Добрич, за нанесени щети по автомобил на пътя, приключи в полза на ищеца. Този път гражданинът И.Г.И. подаде иск срещу АПИ, чрез Областно пътно управление – Добрич. Съдът постанови И.Г.И. да получи сумата от 1105лв., представляваща стойността на нанесените на автомобила му щети вследствие липсата на сигнализация и маркировка на път в ремонт.
На 25.06.2015 г. И.Г.И. пътувал със съпругата и детето им по пътя Варна – Добрич с личния си автомобил Рено Меган Сценик. След изкачване на наклона около разклона за с.Стефаново, автомобилът попаднал на участък с извършващ се ремонт на пътя. Пред И.И. били спрели няколко автомобила и той трябвало също да спре. При задействане на спирачната система, автомобилът поднесъл, започнал да се върти на пътя и се озовал в канавката. От удара на автомобила били причинени щети, а именно - счупена броня, счупен фар, счупен мигач, изкривен преден десен рог, изместен двигател, изкривяване на магарето, което държи двигателя, счупен държач на резервоар в десен подкалник, блокирала скоростна кутия, скъсан пистов ремък, счупени уши на радиатора и надраскан десен калник.
В хода на делото е установено, че за извършвания ремонт на пътя нямало никаква сигнализация или маркировка. Причината за настъпилото ПТП станала особената технология на ремонта - запълване на дупките по пътя, което става с впръскване на смес под налягане, при което по пътя се посипват дребни камъчета и попадайки върху тях, автомобилът ставал нестабилен. Свидетел, помогнал на пострадалия шофьор, бил ударен в гърба от изхвърлен камък от работещ камион за ремонт на пътя.
Според показанията на съпругата на И.И., настилката на пътното платно била посипана с черна, лепкава смес и камъчета. Автомобилите намалявали скоростта в участъка. Една от колите спряла и при потеглянето забуксувала. Съпругата видяла и камион, който се занесъл при движението си в участъка. Други свидетели по делото твърдят, че по пътя имало много бели камъни от типа на чакъла, примесени с черна течност. Местоположението на колоната от автомобили било много лошо, защото след изкачване на наклона, в последния момент се виждали спрените коли. Нямало пряка видимост, че има ремонт на пътя и не можело да се направи преценка за състоянието на пътното платно.
За по-малко от месец това е трето дело, което граждани на Добрич печелят за нанесени щети по автомобилите им срещу отговорните инстанции за дупките и ремонтите по пътищата.


http://www.monitor.bg/a/view/13179-%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8-%D0%9F%D1%8A%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%8F
Снимка: www.monitor.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие