Неделя, 14- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Добричлията печели средно по 693 лева на месец

Добричлията печели средно по 693 лева на месец


 

С цели 5% е нараснала средната брутна заплата в Добрич и областта от януари до март 2014 г. в сравнение с първото тримесечие през 2013 г. По същото време в национален мащаб средната работна заплата вече достига до 796 лева. Това автоматично поставя региона на 15-то място на картата на България, на която са изчислени отношенията работодател-работник и приходи в икономиката, които позволяват по-добро възнаграждение за прослуженото време. Според статистическите данни, представени от Териториалното бюро в Добрич добричлията взима средно по 626 лева или почти наполовина по-малко от столичани. В София средната заплата е 1051 лева.

Изчислено е, че в частния сектор в област Добрич на заплатен ден жителите получават по 597 лева, докато цифрата скача на 693 лева, когато става дума за обществения сектор и най-желаната „държавна” работа.
Има обаче и отрицателна нотка в последните пресни изследвания. Оказва се, че добруджанците, които са наети на трудов договор са намалели с 1200 души в сравнение с периода януари-март миналата година. Една от причините е, че на мнозина тогава са им изтекли контрактите по европейските програми за временна заетост.

В случай, че се чудите какво трябва да работите в Добрич, за да изкарвате задоволителна сума, която да покрива домакинските ви разходи, кредитите и да остава нещо за спестовната сметка, то професиите са в областта на „производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива", „добивна промишленост", „държавно управление", "далекосъобщения", „селско, горско и рибно стопанство". Неочаквано, но факти – строителството вече е в категорията на ниско платения труд и сумата от 552 лева на месец може да се тълкува като експлоатация за тежък физически труд за крайно недостатъчни средства.
 
 
Снимка: mgzin.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие