Пон, 15- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
ДПС увеличава симпатизантите си в Добричко

ДПС увеличава симпатизантите си в Добричко


 

„Движение за права и свободи” увеличава броя на привържениците си в Добричка област. Това стана ясно вчера след 100% отчет на протоколите и преброяването на всички бюлетини от вота на 25 май. Партията, на която стои начело Лютви Местан спечели безапелационно подкрепата на Шумен и Търговище и се оказа, че и за скандалната персона на Делян Пеевски има място в Европейския парламент в Брюксел. Той се отказа от гласуваното му доверие, но по-късно същия ден се разбра, че в Добрич и областта расте броят на хората, които вярват, че с водене на европейска дипломация само ДПС може да измъкне народа от кризата, която продължава повече от 25 години.

В понеделник на обяд от Районната избирателна комисия обявиха, че ГЕРБ водят във вота с 14 780 гласа в своя полза в Добрич и останалите 7 общини в областта. Партията на Бойко Борисов спечели и изборите, както стана ясно още във вечерта след прекратяването на гласуването. От РИК обаче разкриха една малко неочаквана информация. Не БСП, а ДПС се нареди на второ място веднага след опозицията. До 12 часа вчера бяха преброени 11 068 гласа за ДПС. Статистиката сочи, че партията е получила с 500 гласа повече от предходни избори, а това означава само, че няколко села в Добруджа са гласували за ДПС. В същото време само на 10 958 добруджанци бюлетините бяха сметнати в подкрепа на БСП. За столетницата резултатите се оказаха сериозно поражение. Самият Бойко Борисов посъветва Сергей Станишев и Пламен Орешарски незабавно да подадат оставки. Николай Бареков се зарече, че започва да организира преждевременни парламентарни избори и сваляне на правителството.

Движението на Николай Бареков „България без цензура” на няколко пъти ту изпреварваше големите политически платформи, ту изоставаше, докато все пак не остана зад ДПС. Реформаторите, начело с Меглена Кунева също срещнаха одобрението на добруджанци. Очевидно населението на област Добрич, което е упражнило правото си на глас и е нарушило неделните си занимания, за да се разходи до урните залага предимно на ГЕРБ, ДПС, БСП и „България без цензура”. Малък рейтинг събира Реформаторският блок, а силите АБВ, „Атака” и „Глас народен” остават в историята просто като участници в евровота. Отчита се обаче занижаване на броя гласоподаватели. В сравнение с изминали вече изборни дни този път в тъмните стаички в Добрич и областта са влезли само 59 842 души. Това прави с близо 25 000 души по-малко. Социолози и журналисти коментират, че добруджанци вече са настроени прекалено скептично, че гласуването за Европейски парламент може да промени нещо.
Снимка: i.frognews.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие