Пон, 17- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Един от шефовете на "Елмарк" е част от "Панама Пейпърс"

Един от шефовете на "Елмарк" е част от "Панама Пейпърс"


 

Един от шефовете на фабриката за електротехническо оборудване в Добрич "Елмарк" Желез Желязков също е част от "Панама Пейпърс". Заводът бе открит преди около 10 години, като инвеститорът е американска компания.

В списъка е и Васил Лазаров, който навремето бе купувач на фалиралия месокомбинат в Добрич. Според публикации в местни медии Лазаров е един от задържаните в специализираната полицейска операция „Недосегаемите” през 2010 г. Задържаният контролирал различни фирми с предмет на дейност строителство и внос и износ на местни продукти и имало данни, че превеждал на „Недосегаемите” процент от невнесения или източен ДДС.

В списъка фигурират досега огласените вече от българския медиен партньор на консорциума "24 часа" имена на бизнесмените Николай и Евгения Баневи, Васил Божков, Тодор Батков, Петър Манджуков, Денис Бареков, Ангел Божилов, на бившия банкер Чавдар Кънчев, на покойния шеф на БТА Стоян Чешмеджиев, на изпълнителния директор на Българската банка за развитиеБилян Балев, на президента на Световната федерация по канадска борба Асен Хаджитодорови др.

В пълния списък на притежателите на офшорки влизат още известните столични адвокати Тодор Табаков и Иван Тодоров, стана ясно късно в понеделник.

Тодор Табаков е водещ специалист по данъчно право, бивш съдия и бивш служител в Министерството на финансите. Сред най-атрактивните му клиенти е футболистът Христо Стоичков. Като член на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) през 2013 г. Табаков защитаваше въвеждането на данък офшорка.

Необходимо е да се следят паричните потоци извън страната и да се облагат поръчителите на трансферите, а не самата офшорна фирма, обясняваше тогава Табаков. "Според мен всеки може да разполага с парите си, както иска, но след като си плати данъците. Тогава няма да се налага фирмите или собствениците им да се крият. Парите, които вече се намират извън държавата обаче няма как да се върнат. Възможно е да се помисли за еднократен данък на вече трансферираните към офшорните зони суми“, твърдеше Табаков през 2013 г.

Иван Тодоров пък е управляващ съдружник в "Георгиев, Тодоров и ко". Той е професор по административно право. Бил е национален консултант в работна група на ООН за институционални и структурни реформи в съдебната система в България.

Тодоров е и собственик на издателска къща "Сиела".

Миналата година Иван Тодоров стана почетен консул на офшорката Антигуа и Барбуда у нас. Адвокатът е автор на множество статии по обществено-политически въпроси в "24 часа".
Един от партньорите на Тодор Батков в адвокатската му кантора – Никола Рачев, също е в списъците от Панама.

В списъка е и един от най-доверените хора на Васил Божков – Антони Наумов. Преди години Наумов беше председател на съвета на директорите на "Трансимпекс", която притежаваше безмитни магазини.

Основателят на СИК Младен Михалев-Маджо също се оказа в офшорния списък. Маджо е свързан с фирмата Anfield Finance Limited, регистрирана на Британските Вирджински острови. Но той не излиза в "българския" списък, а в този за Кипър, вероятно защото регистрацията е станала от Кипър.

В "Панама Пейпърс" присъстват и основателите на веригата за битова техника и електроника "Техномаркет България" Филип Китов и Христо Кусев, както и съпругата на Китов Мина, иМаргарита Богатинова - бивш търговски директор във веригата.

В списъка е и бившият изпълнителен директор на "Техномаркет" Николай Китов. Той беше арестуван през миналата година, след като в прокуратурата пристигна европейска заповед за арест, издадена в Италия.

През есента Софийският градски съд в крайна сметка допусна екстрадицията на бизнесмена Китов в Италия, след като преди това Темида на два пъти отказваше екстрадицията. Според италианската полиция Китов е част от група, организирала схема за фиктивна препродажба на черна и бяла техника, а щетите от престъпната дейност били за над 70 млн. евро.

Появи се и името на бившия шеф (2002-2004 г.) на Агенцията за чуждестранни инвестиции Павел Езекиев, който е управляващ съдружник във фонда за рискови инвестиции NEVEQ.

Цяла руска банкерска фамилия - Пьотр (Петър) Читипаховян, съпругата му Елена Читипаховян, както и синът им Степан Читипаховян, също са в списъка. Пьотр Читипаховян е в съвета на директорите на руската банка "Трансстройбанк", а Степан е изпълнителен директор на институцията. В България фамилията е участвала в няколко строителни проекта за вилни селища и хотели.

Редица други бизнесмени и по-неизвестни имена също са в списъка.

Сред тях е например Светлозар Савев – инвеститор в недвижими имоти, миноритарен акционер в "Търговски парк София".

http://www.mediapool.bg/vidni-balgarski-advokati-v-panama-peipars-news249043.html


 
Снимка: i65.tinypic.comВземи линк:

Коментирайте и Вие