Пон, 20- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Галин Никифоров е номиниран за национална награда "Христо Г. Данов" 2015г.

Галин Никифоров е номиниран за национална награда "Христо Г. Данов" 2015г.


 

На 12 юни /петък/ от 17 часа в дома на Патриарха на българското книгоиздаване Христо Г. Данов в Пловдив, Стария град, в рамките на ежегодната инициатива „Пловдив чете“ ще станат известни носителите на наградите за постижения в националната ни книжовна култура.
   Националната награда “Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура е учредена през 1999 г. от Министерството на културата, Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на “Европейски месец на културата”. Наградата се присъжда традиционно ежегодно по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, за принос в националната книжовна култура през едногодишния период от последното й връчване.
   Наградите се определят на конкурсен принцип, а отличията по традиция се връчват на тържествена церемония в Стария Пловдив в къщата музей на Хр. Г. Данов.
Журито, състоящо се от трима представители на организаторите – Министерство на културата и Община Пловдив, както и шестима специалисти в областта на книгата и литературата, ще избере най-добрите сред номинираните през тази година на последното си заседание в дома музей „Христо Г. Данов“ непосредствено преди самата церемония.
Съгласно статута, наградените получават статуетка, изработена от скулптора Диана Райнова, диплом и парична сума.„Лисицата“ от Галин Никифоров (ревю)

Задъхващ роман! Толкова ти влиза под кожата и те омагьосва, че направо не ти се иска да свършва. Искаш още и още от историята, дори и да осъзнаваш, че всъщност целта на автора и на повествованието не е да ти разказва всичко о, а просто да ти даде началните точки, по които ти да свържеш общата картина.

Интересното в тази книга е, че е разказана в два исторически периода, като те се редуват постоянно. Чак към края авторът е решил да даде превес на единия период, за да разберем по-добре един от главните герои и да даде завършеност на историята.

Главната героиня Нора Волпе е от тези персонажи, които не знаеш да харесваш ли или да си скептичен. Също както и Виктор Трейман – другият главен герой в романа. Те двамата, с преплетените си съдби, заради един заплетен и мистериозен случай, са герои, твърде противоречиви, за да си сигурен, че са ти любимци. Тъкмо това е нещото, което ме изуми в тази книга, нямаше твърде ясното разделение на добро и зло, което се шири навсякъде из литературата напоследък.

От друга страна в „Лисицата“ бъка от научни факти, не само в една област. Авторът се е подготвил наистина добре за написването на този роман. Инженер по професия, какво друго да очакваме? Достоверността на фактите и начина на поднасяне определено ме спечелиха – беше ми интересно да чета за математика(та това никога не се случва!).  http://lira.bg/?p=99830
Снимка: lira.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие