Събота, 18- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Големите Анри Кулев и Георги Чапкънов наградиха добричлия за „Алианц България”

Големите Анри Кулев и Георги Чапкънов наградиха добричлия за „Алианц България”


 

Двамата най-известни бащи на скулптурата и анимацията в България Георги Чапкънов и Анри Кулев избраха творба на добричлия сред общо 127, представени на регионалния кръг на Националния конкурс „Алианц България 2013 – 2014 г” за живопис, скулптура и графика от областите Добрич, Варна, Разград, Силистра и Шумен. Божидар Тонев от Добрич обра признанията и възхищението на журито за произведението си, озаглавено „Реквием II”. То попада в категорията на графичното изкуство и побеждава шедьоврите на други 58 автори от цяла Североизточна България. Неговото постижение е огромно поради факта, че е било оценено от най-добрите в бранша.

На 2 юни в Художествената галерия в Добрич почетното жури разгледа работите на всички кандидати от петте области и избра 3 от тях за свои фаворити. Наградите на регионалния кръг на конкурса получават  Стефка Георгиева от Варна за творбата си „Колоездка” в категорията Живопис, Альоша Кафеджийски  от Варна с неговата скулптура „Вечерня” и, разбира се гордостта на Добрич Божидар Тонев с графиката си „Реквием II”.

Още един добричлия бе номиниран за награда в областта на скулптурата. Неговото име е Стелиян Стелиянов и според оценката на журито мястото му е именно в областта на изкуството. Регионалната изложба с нещата на победителите и тези на номинираните ще бъде открита на  5 юни от 18:00 ч в Художествена галерия в Добрич.

За онези, които не познават характера на конкурса трябва да отбележим, че в продължение на две календарни години (2013 – 2014) на територията на страната съвместно с регионалните групи към СБХ се провеждат поредица от регионални изложби в градовете Русе, Сливен, Ловеч, София, Стара Загора и Добрич. Във всеки град се назначава определено от Алианц България жури, което присъжда по три награди, съответно по една в разделите живопис, скулптура и графика. В края на 2014 г. в гр. София се провежда заключителна изложба конкурс, на която официално се връчват Големите награди на Алианц България.

По стечение на обстоятелствата в Добрич заседаваха едни от най-известните не само у нас, но и в международен план българи. За художника и педагог Георги Чапкънов може да се говори много, но е важно да се изтъкне, че е родом от варненското село Вълчи дол и негови произведения са представяни в: Ермитажа в Санкт Петербург, Пушкински музей в Москва, Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, сградата на Международен олимпийски комитет в Лозана и др. Чапкънов е съавтор на герба на Република България (1997 г.), автор е на статуята “Св. София” в столицата (2000 г.). Автор е, също така, на много монети и медали, рисувал е портрети на едни от най-известните личности на България. Самият той е носител е на редица престижни награди и продължава да прави статуетките за някои от най-големите конкурси в България.

Анри Кулев пък е бащата на карикатурата и анимацията в България. Негов е култовият цитат „Като ще се мре, да мрем красиво!”. Между 1974 и 1993 година работи в Студия за анимационни филми „София“ като режисьор, художник, аниматор и продуцент. Режисира повече от 70 анимационни, документални и игрални филми и реклами. Прави документални филми за Йълдъз Ибрахимова, Ибрям Халазов, Самир Куртов, за Алжир. Сред другите известни филми на Кулев са комедията по сценарий на Станислав Стратиев „Врабците през октомври”, анимацията „Парцалът“, филмите „Госпожа Динозавър“, „Бащата на яйцето“. Той е професор по анимационна режисура в Нов български университет и от няколко години се грижи за организацията на Световния анимационен фестивал във Варна. Автор е и на множество карикатури и графики в пресата и многократно излага творбите си в България и чужбина.
 
Междувременно от вчера в галерията стартираха летните занимания за децата на Добрич. Освен традиционните неща, които ще научават всеки делничен ден от 10 до 11 часа, това лято малчуганите ще се потопят в мистичната атмосфера на изкуството на древността, на Камера обскура, която е предшественик на съвременния фотоапарат и на много други любопитни неща от света на изкуството.
Снимка: gallery.dobrich.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие