Неделя, 14- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Градушката и пороите са унищожили хиляди декари от реколтата в Добричко

Градушката и пороите са унищожили хиляди декари от реколтата в Добричко


 

1290 дка слънчоглед, над 710 дка с пшеница, 1300 дка с царевица, части от полета с лавандула, тикви, ечемик, краставици, картофи, орехи и сливи са напълно унищожени от пороите и градушките, паднали в Добричко през последните седмици. Влагата кара насажденията да полягват или да заболяват, а остава по-малко от месец до крайния етап, в който жътвата на реколтата може да се отлага.

Забелязана е и частично унищожена реколта от около 10 000 дка пшеница, 1 500 дка слънчоглед, както и 800 дка царевица. Продължават обиколките по масивите с есенниците и пролетниците, за да се установи дали има други поражения и на каква стойност биха излезли. В Каварна се обхождат землища заради сигнали на стопаните им, които се безпокоят за насъщния си. Според директора на Областната дирекция по земеделие в Добрич Зия Халил от цялата област се подават над 70 сигнали за извлечени от водата насаждения в дворовете на частните имоти и по нивите. По думите му за разлика от Западна България, в Източна проблемите са причинени от градушката и в минимален процент от наводнения. Той посочва, че след подаване на заявления от страна на ощетени фермери, специалисти съставят протоколи с оценките си от видяното по полетата и с тях собствениците могат да се опитват да си издействат обезщетения, ако реколтата им е унищожена напълно и се състои от зърнени и маслодайни култури.

От Дирекция „Аграрно развитие” коментират, че ечемикът ще започне да се прибира в края на юни, а пшеницата в началото на юли, ако времето позволи на машините да влизат в нивите. Припомняме, че след сеитбената кампания стана ясно, че в плодородната Добричка област има засяти 1 236 000 декара с пшеница. До момента се отчита, че царевицата е културата, която е пострадала най-сериозно от лошото време. Щети има и в бостаните с дини, тикви и пъпеши. Водата е извлякла стотици декари и от тях. Най-сериозни поражения са констатирани в тервелските села.
Снимка: agronovinite.comВземи линк:

Коментирайте и Вие