Събота, 18- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Спорт
„Гранд Европа къп” събира шахматисти от 35 държави в Албена

„Гранд Европа къп” събира шахматисти от 35 държави в Албена


 

30 000 евро е наградният фонд на поредното престижно събитие, което ще се проведе в Албена през лятото на 2014 г. под егидата на Българската федерация по шахмат. В дните от 1 до 9 юни в курортния комплекс ще се съберат десетки шахматисти от 35 държави за международния турнир „Гранд Европа къп”, съобщи centersport.org. Въпреки, че има още няколко дни до старта вече са се записали за участие 160 състезатели на интелектуалния спорт.

34 гросмайстори също ще се включат в надпреварата, като 5 от тях са дами. 86 шахматисти са с международни звания. Сред шампионите, които ще уважат събитието в Албена са - Иван Чепаринов, Владимир Акопян и Кирил Георгиев. Първият е победител в най-големия международен турнир „Гибралтар” 2014 г. и 17-ти на европейското индивидуално първенство. Акопян е изключително титулования арменски шахматист – гм. Третият е шампион на България от първенството, провело се в средата на май в Козлодуй и победител в силния международен турнир „Карпош Опен 2014” в македонската столица Скопие.

Албена домакинства на престижен шахматен турнир отново след европейското първенство през 2011 за деца и юноши от 12 до 18-годишна възраст. Шахматни състезания обаче се провеждат в курорта още от основаването му преди 45 г. В него за няколко партии са се отбивали световните шампиони Веселин Топалов и Антоанета Стефанова, както и сестрите Полгар.
Снимка: bezgrusti.ruВземи линк:

Коментирайте и Вие