Вторник, 23- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Хасан Адемов: Правителството ще отпусне еднократна финансова помощ на близките на загиналите в бедствието във Варна и Добрич

Хасан Адемов: Правителството ще отпусне еднократна финансова помощ на близките на загиналите в бедствието във Варна и Добрич

Социалният министър предложи безработни хора да помагат в спасителните акции

 

«Близките на загиналите в бедствието във Варна и Добрич ще получат еднократна финансова помощ от по 10 000 лева. В момента се подготвя проект на постановление на Министерски съвет, с което идеята трябва да се реализира». Това съобщи днес министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов след заседанието на Кризисния щаб в Областна администрация – Варна, информират от пресслужбата на Министерски съвет.
 
„Всички нуждаещи се ще получат социална подкрепа. Финансова помощ ще има и за пострадалите от наводнението хора, които са подали по надлежния ред документация за оценка на щетите”, напомни министър Адемов.
 
Еднократно финансово подпомагане в размер до 325 лв. (петкратния размер на гарантирания минимален доход) ще бъде отпуснато на всички лица и домакинства, които имат право на помощта съгласно Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане за покриване на инцидентно възникналите нужди след наводнение. Средствата се отпускат от Министерство на труда и социалната политика чрез АСП след извършване на социална оценка. Около 300 души са установените лица, които имат извънредна нужда от помощ.
 
„Необходима е координация на всички служби, за да бъде отговорено на нуждите на хората”, призова министър Адемов. Той предложи подкрепата на МТСП чрез насочването на безработни лица от дирекция „Бюро по труда”-Варна  за осъществяване на аварийно-спасителни дейности.
 
На заседанието на Кризисния щаб стана ясно, че токът в кв. „Аспарухово” ще бъде възстановен до края на деня, осигурена е охрана от екипи на жандармерията и болниците функционират нормално.
 
Според представителите на Община Варна почистването след наводнението се осъществява по план. От Областната администрация препоръчаха осигуряването на транспорт за извозване на битови отпадъци и създаването на щаб за раздаване на храна и вода във варненския кв. "Аспарухово". Гражданите могат да подават сигнали на телефона на БЧК – 052/612 674.
 
Снимка: m3.netinfo.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие