Пон, 15- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Жителите на село Одринци са изплашени - язовирът се изпуска неконтролируемо

Жителите на село Одринци са изплашени - язовирът се изпуска неконтролируемо


 

Жители на добричкото село Одринци алармираха, че язовирът край селото се изпуска неконтролирано и без те да са предупредени.

Минути преди 18 ч. разтревожени жители на селото позвъниха в кореспондентския пункт на Българското национално радио с молба за помощ. Язовир "Одринци" се изпуска със скорост над 3 кубика в секунда и отново всичко е залято - ниви, градини, мазета. Превантивно, след евакуацията на селото преди два месеца, язовирът се изпуска постоянно, макар че две трети от обема му е свободен. След въпроси от наша страна в събота вечер се спря изпускането на водата.

Над 100 души, жители на село Одринци, изпратиха преди време подписка с молба за помощ до премиера Бойко Борисов. Той разпореди на областната администрация да направи проверка. Тя показа, че два пъти Добричката община е отказала преди време да изпусне язовира и така се е стигнало до януарското наводнение и евакуацията на две села. Сега е заведена преписка в Окръжна прокуратура с въпроса – кой е виновен за наводнението. Според дознателя, има над 60 м разлив и в съседни села. Основният проблем, според хората, е, че дерето на реката не е почистено. Отговорът на общината е, че има проект за почистване за 3 млн. лева, но няма пари.

Равносметката е, че има наводнени площи и пропаднала реколта. Дъждовете продължават, макар и по-слаби. Изпускането на язовира също, дори и когато няма нужда. Хората са чувствителни, остават в постоянна тревога и искат всекидневна информация и контрол на язовира.

Отговорникът за язовир "Одринци" в "Напоителни системи“ - Варна Пламен Спасов отрече информацията за неконтролираното изпускане и обясни:

Имаше  контролирано изпускане от основния изпускател, което е необходимо да се освободи ретензионен обем, тъй като предстои продължаване на корекцията, завършена по река Суха. Преди 10 минути преустановихме източването, защото този обем, който бяхме решили да достигне понижението, е 8 млн. и наближи и преди 10 минути се обадих на елтехника. Той отиде и спря.

http://bnr.bg/post/100539184/jitelite-na-selo-odrinci-sa-izplasheni-zashtoto-azovirat-karai-seloto-se-izpuska-nekontroliruemo
Снимка: photos.wikimapia.orgВземи линк:

Коментирайте и Вие