Вторник, 25- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Кандидати обжалват спорния търг за пречиствателна станция в Добрич

Кандидати обжалват спорния търг за пречиствателна станция в Добрич

Само едно обединение стигна до отваряне на ценовата оферта, десет бяха отхвърлени на по-ранен етап

 

Пет от отхвърлените на ранен етап десет кандидата за проектиране и изграждане на пречиствателна станция в Добрич са обжалвали процедурата в Комисията за защита на конкуреницята (КЗК). Решението за класирането беше обявено в деня след президентските избори и от него стана ясно, че поръчката за 27 млн. лв. е спечелена от обединението "ГИС аква БГ", в което участва свързаната с "Хидрострой" "Инфра експерт". Това беше и единственият кандидат, който според оценителната комисия е подал коректни документи и техническо предложение и затова само той стигна до отваряне на ценовата оферта.

Подобен спорен търг се разигра само няколко седмици по-рано във Варна, където поръчката за пречиствателната станция на Златни пясъци беше спечелена от "Хидрострой". От дузина кандидати там само още една компания - "Главболгарстрой", стигна до финалната права, но загуби от победителя. Морската поръчка също беше оспорена, но КЗК отхвърли жалбите.

Пет от десет

Резултатът в Добрич е обжалван от пет от десетте отхвърлени кандидата. Към КЗК са се обърнали обединенията "Добрич 2016", "Интер аква ПСОВ 99", "ПСОВ Добрич" и "ПСОВ Добротица", както и словашката компания "Водохосподарски Ставби Братослава". По правило жалбите и аргументите в тях не са публични, докато не приключи производството.

Реконструкцията и разширението на пречиствателната станция за отпадни води на града е един от т.нар. ранни проекти по новата оперативна програма "Околна среда". Процедурата беше открита през април с прогнозна стойност 27.8 млн. лв. без ДДС. Оферти подадоха общо 11 кандидата, но всички те без един отпаднаха или по документи, или при разглеждане на техническите предложения. Така в края на октомври за отваряне на ценовата оферта беше поканена само "ГИС аква БГ". Обединението включва регистрираната в София "Инфра експерт" и австрийските "ГИС аква Австрия" ГмбХ и "Битумина" ГмбХ. То предложи цена от 26.6 млн. лв. без ДДС и спечели договора.

"Инфра експерт" е свързано с "Хидрострой" на строителния предприемач Велико Желев, която е сред редовните победители в търгове за пътни и инфраструктурни ремонти, поддръжка на улиците и т.н. във Варна. През лятото на тази година "Хидрострой", която е третата по големина компания в бранша в класацията К100 за 2015 г., купи лидера по обороти "Водстрой 98" - формално притежавана от Иван Мирински, но известна като компанията на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Решението на кмета на Добрич за избор на изпълнител на пречиствателната станция обаче все още не е окончателно. Сега на ход е КЗК, която предстои да разгледа жалбите. Дори и да ги отхвърли, решението й ще подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС).

Отхвърлени жалби за Златни пясъци

В подобна процедура "Хидрострой" спечели проекта за изграждане на пречиствателна станция на Златни пясъци. Търгът на практика беше втори опит на община Варна да възложи договора, след като предишната обществена поръчка беше прекратена по време на "катарзиса" на премиера в оставка Бойко Борисов през февруари тази година. Официалният мотив тогава беше, че има технически неточности в документацията. Две седмици по-късно търгът беше открит наново при същата цена – 24.5 млн. лв. без ДДС. Оферти подадоха общо 12 кандидата. От тях до отваряне на цените стигнаха само "Хидрострой" и "Главболгарстрой", а всички останали отпаднаха на по-ранен етап. Техническата оценка на "Главболгарстрой" обаче се оказа значително по-ниска и в крайна сметка победител стана "Хидрострой".

Резултатат за Златни пясъци беше обжалван от три кандидата – консорциумите "Златна вода 99" (съставен от български фирми) и ККМ (в който има и белгийско и полско участие), както и от отпадналата на финала "Главболгарстрой". Справка на сайта на КЗК обаче показва, че жалбите на двата консорциума са били отхвърлени – нещо, което подлежи на обжалване пред ВАС. По жалбата на "Главболгарстрой" е отказано образуване на производство. Цитираният като причина за това чл. 201 от Закона за обществените поръчки се отнася до случаи, когато не са спазени някакви срокове, не са отстранени нередности или когато жалбата е била оттеглена преди образуване на производство.

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2016/12/12/2880364_kandidati_objalvat_sporniia_turg_za_prechistvatelna/
 
Снимка: www.capital.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие