Събота, 18- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Китайски инвеститори ще строят нови заводи за олио в област Добрич

Китайски инвеститори ще строят нови заводи за олио в област Добрич


 

Световно известният холдинг BBCA Group China иска да строи заводи на територията на област Добрич и да задълбочи партньорските си отношенията с „Клас олио" ООД. Това стана ясно на срещата на областния управител Недко Марчев с представители на холдинга в края на миналата седмица. Компанията е с годишен оборот от над 6 млрд. долара. Разполага с производствени съоръжения и заводи на 3 континента. Развива производство в областта на фармацията, биогоривата, хранително-вкусовата промишленост.

Последни инвестиции на холдинга са реализирани в Бразилия през 2013 г. Там са издигнати завод за преработка на царевица за 1,4 млрд. евро и пристанищен терминал на стойност - 320 млн. долара. През 2012 г. холдингът строи завод за добив на лимонена киселина и био продукти за 150 млн. долара в Унгари, а година по-рано в Тайланд изгражда завод за 150 млн. долара.

Китайската делегация, начело с  главният мениджър Хайуей Хи са обсъдили с Областния управител Недко Марчев, неговия заместник Исмет Абил и изпълнителния директор на „Клас олио" ООД Ерхан Фикрет идеи за строителство на нови заводи за преработка на слънчоглед и други земеделски продукти, както и стартиране на нови проекти. В разговорите са взели участие зам. министърът на земеделието и храните Явор Гечев, Костадин Джатев, зам. изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, зам. кметът на Община Добричка Илдъз Юсун и кметът на Тервел Живко Георгиев.
По време на срещата губернаторът на Добрич побърза да подчерта значението на „Клас олио" ООД в икономическия профил на региона. Той изтъкна, че оценява високо дейността на тази модерна, динамично развиваща се компания, която е сред водещите в хранително-вкусовата индустрия на страната. По думите му тя е  добре позната на българския пазар от 2001 г., а продуктите й днес се радват на силен интерес зад граница, включително на азиатския и на африканския пазар.

В хода на разговора, Областният управител, зам. изпълнителният директор на Агенцията за чуждестранни инвестиции и зам. министър Явор Гечев, изредиха предимствата на страната ни като едно от най- добрите места за инвестиции с оглед на макроикономическата и финансова стабилност и най- благоприятни данъци в Европейския съюз. Споменати бяха приетите от българското правителство важни стъпки за привличане на инвеститори. Заявена бе категорична подкрепа и готовност за съдействие от страна на правителството и държавните институции за улесняване на бъдещи инвестиционни намерения на територията на областта.
 
Снимка: www.yoga108.infoВземи линк:

Коментирайте и Вие