Петък, 19- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Кметът на Добрич открива Националната среща на финансистите от общините в Албена

Кметът на Добрич открива Националната среща на финансистите от общините в Албена


 

420 участника от повече от 180 общини се събират в Албена за едно от най-големите събития на Националното сдружение на общините в Република България - Националната среща на финансистите. Срещата ще се проведе от 29 до 31 май в курортен комплекс „Албена”, а неин организатор е "НСОРБ - Актив".
 
Тя е най-важният ежегоден форум на хората, които управляват местните финанси и се грижат за благополучието на общините - директори на финансови дирекции и приходни звена в общините, главни счетоводители, представители на общинските съвети, заместник-кметове и кметове. Официално събитието ще бъде открито днес от 16.00 ч. в зала „Ралица Супериор“ от кмета на Добрич Детелина Николова, която е и член на Управителния съвет на сдружението.
 
След откриването ще се продължи с анализ на изпълнението на общинските бюджети за 2013 г. и промените в местните финанси през последната година. Ще бъде разгледано текущото изпълнение на общинските бюджети през 2014 г. с представители на Министерство на финансите. Предизвикателствата на бюджет 2015 и възможностите за въвеждане на общински ДДФЛ от 2015 г. ще бъдат представени от Гинка Чавдарова - изпълнителен директор на НСОРБ.
 
Преди официалното откриване на събитието, от 14 часа, ще се проведе открито заседание на Постоянната комисия по „Бюджет и финанси“ към НСОРБ, по време на което ще бъдат обсъдени темите „Какво се промени за една година от предходната среща?“ и „Моделът за управление на местните финанси в Норвегия – какво и как можем да приложим у нас?“. Други теми за дебат, включени в тридневната програма на срещата, са новите подходи при определянето на такса битови отпадъци и делегираните дейности през 2015 г. и как да се намали финансовия риск при изпълнението на европроекти през новия програмен период 2014-2020 г.
 
В програмата са планирани и паралелни работни групи за финансисти и изборни лица, счетоводители и одитори, данъчни експерти. Мрежа на общинските финансисти се очаква да бъде учредена в рамките на събитието, както и да бъдат приети правилата за нейното функциониране и работа. В заключителната пленарна сесия на 31 май, за пета поредна година ще бъде връчена наградата „Финансист Новатор 2014“. Отличието се присъжда след оценка по определени изисквания на номинирани общински експерти или финансови екипи. Водещ критерий при разглеждането на кандидатурите, е претендентите за наградата да прилагат добри практики или да са внедрили конкретни иновативни решения за подобряване управлението на местните финанси и устойчивото развитие на българските общини.
 
Снимка: fxbulgaria.comВземи линк:

Коментирайте и Вие