Вторник, 21- ви Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Кой стои зад фирма "Никвец"?

Кой стои зад фирма "Никвец"?


 

Знае ли кметът на Сливен Кольо Милев на кого ще даде концесия за водата на Сливенските минерални бани? Преди няколко дни „Сливен прес“ публикува свое разследване http://www.slivenpress.bg/component/content/article/12727 коя е фирма „Никвец“ и как се е сдобила с два терена на Минералните бани, където трябва да строи луксозен спа-хотел за 8 милиона.

Дружеството, постоянно представяно като добричко-варненско от кмета Кольо Милев, който демонстрира, че дори не знае името му, всъщност се оказа... сливенско. Справка в Търговския регистър показва, че седалището и адресът на управление на фирмата се намират в офис №10 в сградата на бул. „Хаджи Димитър“ 16 в Сливен. Проверка на „Сливен прес“ установи, че на този адрес се помещава счетоводната фирма „Финанси“ ЕООД на Петя Кушкиева.

Любопитна подробност е, че на същия адрес е регистрирана още една фирма, на която Кольо Милев вече е дал нещо важно и на която вероятно също не знае името. Това е „Про груп партнърс“. Дружеството стопанисва сливенското сметище край село Сотиря. Кольо Милев сключи договор с него по бързата процедура в края на 2011 година, веднага след встъпването си в длъжност.

Как стана това разкрива доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция от 17.09.2012 година. Според проверката, на 23 декември 2011 г. Милев изпраща едноседмично предизвестие за прекратяване на договора на дотогавашния оператор на сметището „Топстрой декор“. На 27 декември, между Коледа и Нова година, той иска от консорциум „Про груп партнърс“ оферта в тридневен срок. На 29 декември тя му е представена и на 30 декември 2011 договорът е подписан. За осемте месеца от сключването му до проверката на АДФИ, общината превежда на „Про груп партнърс“ общо 372 091 лева, по близо 50 000 лева на месец. Проверката на АДФИ пък заключава, че Кольо Милев е сключил договора без обществена поръчка и му съставя акт за административно нарушение. Наложена му е и глоба от 4 000 лева, която след обжалване в съда е намалена на 3 000.

Интересна е датата, на която е учреден консорциумът - 14 декември 2011 година, десет дни преди изгонването на предишния оператор на сметището. Според утвърдената практика, консорциумите се създават, за да кандидатстват по определена поръчка, но едва СЛЕД нейното обявяване. В случая обаче някой явно е имал телепатични способности и е знаел седмица и половина по-рано какво ще се случи. Или пък – вътрешна информация.

Кольо Милев все пак си взима бележка от санкцията на АДФИ и черпи опит от предшественика си Йордан Лечков, като минава на схемата с рамковите споразумения. Така през 2014 г. той обявява процедура, регистрирана и в Агенцията за обществени поръчки, за експлоатация и мониторинг на сметището в Сотиря. Срокът е до края на 2016 г., а сумата трябва да е в рамките на 2 000 000 лева. Победителят не е изненада за никого - ДЗЗД „Про груп партнърс“.

Със същото име като консорциума „Про груп партнърс“, съществува и дружество с ограничена отговорност, регистрирано на същия сливенски адрес – бул. „Хаджи Димитър“16, офис №10, където се помещава и фирма "Никвец", на която кметът Милев ще дава минералната вода на Баните. Справка в търговския регистър показва, че към днешна дата равноправни акционери в „Про груп партнърс“ ООД с дялове от по 5 лева капитал са Ралица Трифонова и Даяна Къчева. Дяловете в „Про груп партнърс“, по онова време 1 и 2, са прехвърлени на двете жени в един и същи ден през август 2013 година. Даяна Костова Къчева, ако се съди по бащиното име и фамилията, е дъщеря на Коста Къчев – бивш кметски наместник на „Речица“ и изключително близък до кмета Кольо Милев. Две от неговите фирми също са с името Даяна.

Едва ли е случайно, че едно от първите истински значими управленски решения на Милев, след избирането му за кмет на Сливен, е настаняването на „Про груп партнърс“ на сливенското сметище. Сега, три години по-късно, той отново се кани да даде нещо емблематично – водата на Минералните бани, на фирма, регистрирана на същия адрес като „Про груп партнърс“. А това не е единственото съвпадение...

Мирослав Велчев

Б. ред.: Кой стои зад фирма "Никвец" и ще вземе минералната вода на Сливен? Очаквайте продължение на разследването на „Сливен прес“!

Офис №10 в сградата на булевард „Хаджи Димитър“ №16 в Сливен се оказва важно място за града – .

В него, освен седалището на „Про груп партнърс“, на която Кольо Милев даде сметището на Сливен, и на „Никвец“, на която се кани да даде минералната вода на Баните, се помещава и фирмата на Петя Кушкиева „Финанси“ ЕООД. Кушкиева също е свързана с Коста Къчев, чиято дъщеря Даяна е една от двете собственички на „Про груп партнърс“.

Справка срещу името на Кушкиева във фирмения регистър показва, че тя е била съдружник във фирма Авангард ООД. Фирмата е с капитал 5 000 лв. и е регистрирана в кв. „Речица“, ул. Кошарите“ №15. Нейни собственици първоначално са Борислав Нанев с 50 дяла и Коста Къчев с 450.

През януари 2009 г. Къчев прехвърля своите дялове не на някой друг, а точно на Петя Кушкиева. През септември същата година Кушкиева на свой ред ги прехвърля на... Стефан Костадинов Къчев, а Борислав Нанев – на Христина Минева Къчева. Така собственици на „Авангард“ по документи са 84-годишният Стефан Къчев, който държи 90 на сто от капитала, и 44-годишната Христина Къчева – управител и собственик на 10 на сто от капитала. Съдейки по имената, това вероятно са бащата на Коста Стефанов Къчев и негова близка.

Кой е Коста Къчев? Къчев беше кметски наместник на „Речица“ по времето на Йордан Лечков. Той бе сред главните организатори на протестите срещу общинския съвет, довели до гласуването на 22-милионния заем от банка „Дексия“. С парите уж щеше да се изгражда канализация на „Речица“, а Къчев /на снимката вляво/ даже държа лента на Лечков на първа копка. Това така и не стана и по-късно Къчев се отказа от кметуването и от Лечков, и се прехвърли в „отбора“ на генерала. Според популярната версия, Къчев бил шофьор на Милев в армията. Каквато и да е връзката, трудно може да се отрече, че двамата са много близки. Фактите също го доказват.

Срещу името на Къчев в търговския регистър излизат 5 фирми – „Евроксил“ ЕООД, регистрирана на същия адрес – ул. „Кошарите“ №15 в Речица, „Даяна“ ЕООД, „Стройексперт“ ЕООД, заличената ЕТ „Даяна – Коста Къчев“ и „Авангард“ ООД.

Фирма „Авангард“ нашумя преди няколко години покрай изсичането на тополите по поречието на сливенските реки при управлението на Лечков. Но връзката с общината се засилва при Милев. Справка на сайта на кметството показва, че през последните три години фирмата неизбежно печели поръчки за доставка на дървени градински пейки. През 2012 г. срокът за подаване на оферти е десетдневен, а сума не е посочена. През 2013 и 2014 г. срокът се намалява на седем дни, а прогнозната цена е 66 000 лева. И в трите случая победителят е един и същ – „Авангард“.

Друг любопитен детайл е, че фирмата на Къчеви не само осигурява евтин обяд за Кольо Милев, но може и да се задържи в общината по-дълго от него. През лятото тя стана наемател на стола на общината. След конкурс, чиито условия са публикувани на сайта на кметството. Сред тях е осигуряването на обедно меню с две супи, две салати, три основни и два вида десерт. С намаление за служителите на общината. Срокът на наема е 5 години, а първоначалната цена – 850 лева на месец. Информация за резултата от конкурса и името на победителя обаче липсва на сайта на общината. Общински съветници дори обмислят да питат официално на сесия кмета Кольо Милев за името на наемателя. „Сливен прес“ получи потвърждение кой е победител в процедурата. Изненада няма – фирма „Авангард“...

Така, през общия сливенски адрес на фирмите „Никвец“ /минерална вода/, „Про груп партнърс“ /сметище/ и семейната фирма на Къчеви „Авангард“ /стола на общината, дървени пейки и др./ както и през техните собственици и акционери, отговорът на въпроса на кого Кольо Милев ще даде водата на Сливенски минерални бани, изглежда повече от ясен. Въпреки „синджира“ от фирми, който вероятно има и други разклонения.

В края искаме да уточним, че „Сливен прес“ приветства всяка инициатива за съживяване на Баните, стига да е прозрачна и с ясни правила. Те са богатство за града ни, което стои неизползвано и се пилее от години. Гражданите на Сливен обаче трябва да знаят кой стои зад иначе доброто начинание и дали там действително ще се появи хотел за 8 милиона. Или това е поредната схема с навързани в нея наши хора, в която един ще препродава терени или право за ползване на минерална вода, а друг ще се прави на ни чул, ни видял, и ще прибира проценти?
http://www.slivenpress.bg/component/content/article/12845-%D0%9A%D0%9E%D0%99-%D0%A9%D0%95-%D0%92%D0%97%D0%95%D0%9C%D0%95-%D0%9E%D0%A2-%D0%9A%D0%9E%D0%9B%D0%AC%D0%9E-%D0%9C%D0%98%D0%9B%D0%95%D0%92-%D0%9C%D0%98%D0%9D%D0%95%D0%A0%D0%90%D0%9B%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%90-%D0%92%D0%9E%D0%94%D0%90-%D0%9D%D0%90-%D0%A1%D0%9B%D0%98%D0%92%D0%95%D0%9D

Вземи линк:

Коментирайте и Вие