Пон, 17- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Конспектът на Брюксел набъбна четири пъти

Конспектът на Брюксел набъбна четири пъти


 

В списъка с делата, наблюдавани от ЕК, Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), или по които има особен обществен интерес, с който "Сега" разполага, влизат общо 436 разследвания и съдебни производства. Излиза, че само за година делата, наблюдавани от ЕК, са се увеличили с цели 328 - тъй като преди година официалният списък, предоставен от Висшия съдебен съвет по закона за достъп до информация, включваше 108 разследвания и съдебни производства. А в списъка от 2012 г. те бяха едва 89.
Ето някои от случаите, които са останали встрани от медийния шумПроизводството под номер 13 от апелативния район на Варна е образувано през май 2010 г. и се наблюдава от Окръжната прокуратура в Добрич. Води се срещу неизвестни извършители за престъпления по служба, свързани с продажба на апетитни имоти. Според разследването в периода 4 юли - 11 декември 2007 г. длъжностни лица от Областната управа в Добрич и служба "Кадастър" нарушили служебните си задължения при продажба на земя - частна държавна собственост, за да набавят облага за себе си или за друг, и от това са настъпили немаловажни последици. Близо 4 години след старта на разследването - в края на март т.г., обвинения са повдигнати на трима души, сред които и на някогашния областен управител Динчер Хаджиев (заемал поста от септември 2005 г. до май 2008 г.).

В графата от таблицата "кратко описание на фактическата обстановка" е разказано и за останалите обвиняеми - Пламен Ганев е бил назначен от Хаджиев за младши експерт в дирекцията по кадастър, а по-късно оглавява дирекцията. Костадин Костадинов пък е началник на отдел "Създаване и поддържане на кадастъра" и досега. Според разследващите схемата им е следната: изготвяне и издаване от длъжностни лица от кадастъра в Добрич на скици за поземлени имоти с неверни данни - създаване и премахване на граници в нарушение на закона. Впоследствие за "слетите" или "обособени" по този начин имоти се изготвят актове за държавна собственост и имотите се продават на свързани лица. Като това се случва на цени, които са много по-ниски от пазарните.

Сделките са с изключително атрактивни имоти в местността Тузлата край Балчик, около калолечебното езеро, някои от които на около 5-10 метра от морето, къмпинг "Добруджа-Елисейна" в Шабла и Добрич. Те минават по текста от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, според който физически и юридически лица, притежаващи собственост върху законно построена сграда, изградена върху земя - частна държавна собственост, могат да придобият право на собственост върху земята без търг, като подадат молба до областния управител по местонахождението й. Хаджиев издава нужните заповеди, без към молбите да са приложени нужните документи, твърдят обвинителите. Последно срокът на това разследване е удължен до 21 октомври и в момента не е ясно какво се е случило след тази дата - дали разследващите са си взели нова отсрочка, или делото е приключило с мнение за съд или прекратяване.

Вестник "СЕГА"

http://www.segabg.com/article.php?id=725623
Снимка: dobrich.government.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие