Четв, 30- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Костадин Костадинов, историк: Иманярите разполагат с покровители в съответните институции

Костадин Костадинов, историк: Иманярите разполагат с покровители в съответните институции


 

Окръжният съд не е уважил иск на Регионалния исторически музей (РИМ) в Добрич във връзка с иманярски случай. Това съобщи директорът на музея Костадин Костадинов, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. „В началото на миналата година при един от редовните археологически огледи, които ние правим винаги, когато имаме възможност през зимата, особено когато се стопи снегът и когато плъзват първите иманяри, тръгнахме да правим обход, да видим дали някъде няма посегателства. В землището на село Ваклино, на 50 метра от главния път, който е за границата – Варна-Дуранкулак-Констанца, видяхме една голяма дупка, която беше дълбока може би над 6 метра. Влязохме в нея. Оказа се разбита скитска могила. Това страшно много ни огорчи, защото скитски могили в България има много, но за съжаление нито една от тях досега не е разкопавана официално. И поради тази причина находките от скитската могила биха били много ценни и прекрасно биха попълнили колекцията, на който и да е български музей”, обясни директорът на Регионалния исторически музей.
За съжаление, когато пуснахме сигнал в полицията, сигналът се забави. Ние пуснахме в полицията в Шабла. Те са го препратили към Районна прокуратура в Каварна. От там го препратиха в Окръжна прокуратура в Балчик, където Окръжната прокуратура излезе със становище за отказ за образуване на наказателно производство. Ние обжалвахме пред Апелативна прокуратура. Апелативният прокурор уважи нашето обжалване. Върна го на Окръжна прокуратура –Добрич, която повторно отново отказа да образува. Тогава ние за втори път обжалвахме в Апелативна прокуратура. Апелативният прокурор отново уважи нашата жалба, върна я на Окръжна прокуратура, която вече на третия път започна наказателно производство срещу неизвестен извършител. Бяха извършени някои проучвания. За съжаление, безвъзвратно закъснели вече”, заяви Косатдинов.
Той посочи още, че специалистите от полицията са се опитали да направят, каквото зависи от тях, но в крайна сметка са стигнали до извода, че не могат да установят кой е извършителят. От Окръжна прокуратура са прекратили производството. „Съответно ние обжалвахме пред Окръжния съд и до колкото разбирам е последната инстанция и вече няма къде да обжалваме. Взела е решение, че всъщност нашата жалба остава без уважение. За съжаление обаче това поражда много сериозно огорчение, защото за пореден път потвърждава опасенията, че иманярите не действат сами, т.е. тази тяхна безкрайна наглост да рушат и унищожават всичко останало от българското културно-историческо наследство по нашите земи, да се гаврят със законите и никой да не ги наказва. Те не биха направили това нещо, ако не разполагаха със съответните покровители в съответните институции”, коментира Костадин Костадинов.
Жулиета НИКОЛОВА
http://www.focus-news.net/news/2015/01/20/2014155/kostadin-kostadinov-istorik-imanyarite-ne-deystvat-sami-te-razpolagat-s-pokroviteli-v-saotvetnite-institutsii.html
Снимка: www.denislavgeorgiev.euВземи линк:

Коментирайте и Вие