Събота, 15- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Мечката Берна в зоопарка в Добрич се пробуди от зимен сън

Мечката Берна в зоопарка в Добрич се пробуди от зимен сън


 

Добрич, 26 февруари /Юлияна Христова, БТА/

Мечката Берна в Центъра за защита на природата и животните в Добрич се пробуди от зимния сън, съобщи директорът на зоопарка Севдалина Венкова. По думите й мецаната обичайно отваря очи в началото на март. Топлият февруари през тази година не е повлиял особено на Берна и общо взето тя е следвала биологичния си часовник.
Мечката все още излиза за кратко от бърлогата си, мързелува, но ще става все по-активна за радост на посетителите, казаха от зоологическата градина. След зимния сън като след дълга диета Берна ще бъде захранена с ябълки и моркови, които много обича, а по-късно ще започне да хапва и месо, поясни директорът на зоопарка. Берна се "засели" в Добрич преди близо три години от зоопарка в Берн, Швейцария.
За разлика от Берна мечокът Костадин, който миналата година пристигна от зоологическата градина в Плевен, не е заспивал цяла зима. Експертите от Швейцария - д-р Долф Бурки и Юрг Хадорн - съпрезиденти на сдружението "ПроЗоо Добрич", при последното си посещение в Добрич намериха, че новодомецът все още е стресиран. Очаква се напролет швейцарските специалисти да кажат дали двете мечки, които са приятели, вече могат да се съберат.
Мечешкият дом в зоопарка разполага с няколко декара двор и басейн. Центърът за защита на природата и животните е изграден по българско-швейцарски проект, част от неговите 120 обитатели са дарени от зоологически градини в Швейцария. 

http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1281506
Снимка: dobrich24Вземи линк:

Коментирайте и Вие