Петък, 19- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Младият пианист Светослав Тодоров от Добрич с голяма награда от Япония

Младият пианист Светослав Тодоров от Добрич с голяма награда от Япония


 

Младият пианист Светослав Тодоров от Добрич спечели първо място на деветото издание на международния конкурс "Йохан Себастият Бах" във Фукуока, Япония. Талантливият българин учи в Кралския музикален колеж в Лондон, а миналата година е поканен да изнесе концерт за Британската принцеса Ана в Единбургския дворец "Холирууд". Избран е за лице на Българското посолство в Лондон за следващата година.

Светослав Тодоров е едва на 24 години, но зад гърба си има призове от национални и световни конкурси. Последният е от Япония, където жури от водещи академии от Япония, Корея, Китай, България му присъждат първото място.

Музикалната си кариера започва в предаването на БНТ "Като лъвовете", продължава в музикалното училище във Варна, след това една година учи в Музикалната академия и продължава в Единбургския университет.
 
Светослав Тодоров: Свирил съм за Британската принцеса Ана, която е дъщерята на Елизабет Втора, на кралица Елизабет. В специален концерт, организиран в Единбургския дворец, Холирууд. Това стана миналата година и за мен беше голяма чест, защото от Двореца ми казаха, че аз съм първият българин, който е свирил пред такава особа там.
Сега е Светослав е възпитаник на Кралския музикален колеж в Лондон.
Светослав Тодоров: В Кралския колеж е страхотно. Това в момента е институция номер 1 за обучение, за музикално обучение във Великобритания и просто се случват страшно много неща, има страшно много възможности. Въпросът е дали студентите и аз като представител на България бих се възползвал от тях. Много сме заети там, нивото е изключително високо. За да те приемат, минаваш през няколко етапа на приемни изпити.
За следващата година го очакват също много предизвикателства, но може би най-голямото е реализирането на негов личен проект.
Светослав Тодоров: Мога да кажа, че ще е свързан с пиано естествено, но ще има и още нещо в допълнение към пианото и повече не мога да издам, защото се надявам първо да го реализирам и тогава всички ще видят какви идеи имам.
Наред с музиката Светослав обича спорта и природата. Казва, че тя е най-големия му вдъхновител.

http://news.bnt.bg/bg/a/blgarski-pianist-s-golyama-nagrada-ot-yaponiya


 
Снимка: nws2.bnt.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие