Събота, 15- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
МОН стартира ученически практики в Добрич

МОН стартира ученически практики в Добрич


 

Тясната връзка между бизнеса и учебните заведения е приоритет № 1 за образователната система у нас от средата на миналата година. Шефката на МОН Анелия Клисарова се закани през 2013 г., че учениците трябва да прекарват равен брой часове на учебните в реална работна среда и да си намират работодатели още преди да са изкласили средното. В тази връзка Териториалното статистическо бюро в Добрич вече е обучило четирима ученици от Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски” като ги е поставило в динамична, напрегната и отговорна работна среда, точно както изисква проектът на просветното ведомство „Ученически практики” по програма „Развитие на човешките ресурси”, финансирана от Европа.

Възпитаниците от паралелката по „Оперативно счетоводство” вече са получили теоретични знания и практически умения от високо квалифицираните специалисти от бюрото, а за успешното си представяне са взели и сертификати, доказващи способностите им. Сертификатите ще могат да се използват като препоръка при кандидатстване за работа. В рамките на 240 астрономически часа те са изпълнявали работни задължения, поставени от истински началници без да се симулира вършене на работа или на отчитане на резултати.

Възпитаниците са влезли в ролята на истински статистици, за да свикнат да обработват данни за изследвания от Националната статистическа програма. Те са имали възможността да разберат как се провеждат статистически изследвания по различни въпроси и как се изчисляват резултатите от тях. В рамките на стажа си те са се занимавали и с отчетността на фирмите в Добрич по месечни периоди. За да е съвсем пълноценно обучението те са взели активно участие и в изготвянето на данните от няколко анкети като „Домакински бюджети" и „Туристически пътувания и разходи за туризъм на домакинствата".

Вземи линк:

Коментирайте и Вие